Bekostiging & Contractering

De KNOV praat aan landelijke tafels op verschillende beleidsniveaus mee over de financiering van de verloskundige zorg. Daarnaast overlegt de KNOV jaarlijks met de zorgverzekeraars over hun inkoopbeleid voor het komende jaar en houdt zij alle leden op de hoogte van de huidige tarieven en de opbouw van de tarieven m.b.t. verloskundige zorg.

Het programma Bekostiging & Contractering bestaat uit de volgende dossiers:

De verloskundige is werkzaam op verschillende plekken binnen de geboortezorg. Dat betekent ook dat er verschillende bekostigingssystemen zijn. Samengevat zijn er de volgende mogelijkheden voor bekostiging van verloskundige zorg die onderdeel uitmaakt van het basispakket:  

1. De monodisciplinaire bekostiging op basis van de beleidsregel verloskunde 

De KNOV houdt alle leden op de hoogte van de huidige tarieven en de opbouw van de tarieven m.b.t. verloskundige zorg. Denk hierbij aan de opbouw van het tarief verloskundige zorg, tarief Counseling, tarieftoeslag IB, en nieuwe prestaties zoals centering-based interactieve prenatale groepszorg.

2. De integrale bekostiging geboortezorg op basis van de beleidsregel integrale bekostiging geboortezorg.  

3. De medisch specialistische bekostiging van het ziekenhuis, voor verloskundigen die werkzaam zijn binnen het ziekenhuis.  

Daarnaast is er zorg die geen onderdeel uitmaakt van het basispakket. Het gaat hier vaak om zorg die wordt getypeerd als collectieve preventie. Denk daarbij aan het Rijksvaccinatieprogramma, prenatale screening of zorg die in het kader van Kansrijke Start wordt geleverd. Deze zorg wordt gefinancierd via het RIVM of gemeenten.  

Bekostiging zorg in het basispakket  

Wanneer je nieuwe zorg wil leveren die onderdeel is van het basispakket is er een aantal mogelijkheden, binnen de reguliere bekostiging, om deze zorg te financieren:  

  1. Toeslag integrale geboortezorg -> er is een toeslag integrale geboortezorg, die maximaal 10% is van het tarief. De verloskundige kan deze toeslag afspreken met de zorgverzekeraar. De toeslag is bedoeld voor initiatieven die de integrale geboortezorg verbeteren. Bijvoorbeeld wanneer de gynaecoloog het consult bij de verloskundige doet en niet in het ziekenhuis.   

  1. Toeslag max-max tarief -> het is mogelijk om met de zorgverzekeraar een max-max tarief af te spreken voor kwaliteitsontwikkeling. Deze toeslag is maximaal 10% van het tarief. De toeslag is bovendien (vaak) tijdelijk van aard, omdat het max-max tarief niet bedoeld is voor de vergoeding van reguliere zorg.  

  1. Beleidsregel innovatie -> het is mogelijk om samen met andere organisaties een verzoek te doen bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in het kader van de beleidsregel innovatie. Een gezamenlijke aanvraag is daarvoor vaak een vereiste. Het helpt om voor zulke innovaties afspraken te maken in het VSV.  

  1. Kostenonderzoek NZa -> het is ook mogelijk de zorg te leveren binnen het huidige abonnementstarief. Mogelijk worden de kosten tijdelijk niet goed gedekt. Bij een nieuw kostenonderzoek wordt het echter wel meegenomen.  

Bekostiging zorg niet in het basispakket  

Het kan ook zijn dat nieuwe vormen van zorg (nog) geen onderdeel zijn van het basispakket. Bijvoorbeeld omdat de zorg nog niet bewezen effectief is of omdat het zorg betreft die niet in het basispakket thuishoort. Zo hoort collectieve preventie niet in het basispakket thuis en wordt dit vaak betaald via RIVM, gemeenten of landelijke subsidies. Voor deze nieuwe zorg zijn andere vormen van bekostiging beschikbaar, denk daarbij onder meer aan:  

  • Onderzoeksgelden bij ZonMw  
  • Subsidie bij gemeenten, provincie of rijksoverheid  
  • Vergoeding via de Wet bevolkingsonderzoeken (bijvoorbeeld prenatale screening) of Wet publieke gezondheid (bijvoorbeeld Rijksvaccinatieprogramma)  
  • Subsidieregeling veelbelovende zorg van het Zorginstituut 
  • Transformatiegelden van het IZA 

Wanneer je vragen hebt over het proces rondom deze vormen van financiering kun je contact opnemen met de KNOV helpdesk. 

Belangenbehartiging KNOV 

De KNOV praat aan landelijke tafels op verschillende beleidsniveaus mee over de financiering van de verloskundige zorg. Zo zijn er bijeenkomsten bij de NZa over zowel monodisciplinaire als integrale financiering van de verloskundigen. Met VWS spreken we over actuele thema’s, zoals de gevolgen van capaciteitsproblematiek in de kraamzorg op de verloskunde en toekomstige ontwikkelingen, zoals de verdere verschuiving van zorg. 

Thema’s waar we op dit moment over spreken: 

  • Bekostiging anticonceptie 
  • Kostenonderzoek 
  • Tarief zorg in opslagwijken 

De KNOV heeft nauwe contacten met afzonderlijke zorgverzekeraars en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) over praktische zaken in de contractering. Deze gesprekken kunnen wij niet voeren zonder input van onze leden. Om te horen wat er speelt in de verschillende regio's, zijn er werkgroepen in het leven geroepen.  

Zorgverzekeraars

De overlegstructuur met de zorgverzekeraars ziet er als volgt uit:

PLAZA

In het PLAZA (Platform Algemene Zaken) komen verloskundigen uit alle regio’s samen om onderling informatie uit te wisselen over de stand van zaken met de zorgverzekeraars. Daarnaast praten we je bij over de ontwikkelingen bij zorgverzekeraars en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Wil je als verloskundige graag meedenken en is er nog geen vertegenwoordiging vanuit jouw regio? Dan kun je je aanmelden door contact op te nemen via Mijn Helpdesk in MijnKNOV. Ook voor vragen kun je bij de helpdesk terecht.

VOZ 

Vanuit het PLAZA bepalen we samen met een werkgroep verloskundigen de agenda voor de overleggen met de grote zorgverzekeraars. In het Verloskundig Overleg Zorgverzekeraars (VOZ) vindt de bespreking met de verloskundigen en verzekeraars (veelal beleidsadviseurs en zorginkopers) plaats. Hier geven we input op bijvoorbeeld inkoopbeleid en contracten, als de verzekeraar daarvoor open staat. Daarnaast bespreken we knelpunten. Er zijn vier VOZ’en: CZ, Menzis, VGZ en Zilveren Kruis. In elk VOZ vertegenwoordigen verloskundigen uit de werkgroep regio’s waar de betreffende verzekeraar het grootste marktaandeel heeft.

Het PLAZA en de VOZ-bijeenkomsten organiseren we in een cyclus van drie per jaar. Met de overige zorgverzekeraars hebben we ook contactmomenten; deze vinden plaats als er specifieke onderwerpen spelen.

Aanvullend organiseren we twee keer per jaar het 'Dagdeel voor de Zorgverzekeraars'. Tijdens deze fysieke bijeenkomsten praten we zorgverzekeraars, de NZa, Zorginstituut Nederland en VWS bij over het jaarplan van de KNOV en bespreken we belangrijke thema’s die spelen binnen de geboortezorg.

Inkoopbeleid, contracten en materiele controles  

Ieder jaar vatten we het inkoopbeleid van de verschillende zorgverzekeraars samen en benoemen we de wijzigingen in de contracten voor het komende jaar. Deze informatie vind je (als je bent ingelogd) bij Ondersteunende producten in de rechter kolom.  

Zorgverzekeraars hebben het recht om een formele controle of een materiële controle uit te voeren ten behoeve van betaling aan zorgaanbieder, vaststelling van eigen bijdrage of eigen risico, en het verrichten van fraudeonderzoek. Als zorgaanbieder ben je verplicht om medewerking te verlenen aan materiële controles. Bij de controle ben je alleen verplicht om inzage te verlenen in dossiers als de zorgverzekeraar voldoet aan de voorschriften die voor materiële controles gelden. Dit betekent dat de verzekeraar pas inzage kan vragen als er geen andere, minder ingrijpende, manier is om de gedeclareerde zorg te controleren. 

Op de financiële pagina van Integrale Bekostiging vind je het laatste nieuws over dit onderwerp en meer informatie over: 

  • De oplossing die de KNOV ziet voor passende bekostiging in de geboortezorg
  • De wens van de KNOV voor één vorm van bekostiging
  • Waarom de KNOV tegen integrale bekostiging is
  • Dat IGO's gewoon door kunnen gaan in de huidige vorm
  • Adviezen van de NZa en het RIVM
  • VWS en politiek: kamerbrieven en een motie
  • Wat het standpunt is van de KNOV als gaat om passende bekostiging in de geboortezorg
  • Q&A
  • Nieuwsberichten

Op de financiële pagina van Integrale Bekostiging vind je het laatste nieuws over dit onderwerp en meer informatie over: 

  • De oplossing die de KNOV ziet voor passende bekostiging in de geboortezorg
  • De wens van de KNOV voor één vorm van bekostiging
  • Waarom de KNOV tegen integrale bekostiging is
  • Dat IGO's gewoon door kunnen gaan in de huidige vorm
  • Adviezen van de NZa en het RIVM
  • VWS en politiek: kamerbrieven en een motie
  • Wat het standpunt is van de KNOV als gaat om passende bekostiging in de geboortezorg
  • Q&A
  • Nieuwsberichten