We willen jullie graag informeren over de actuele ontwikkelingen rondom de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Afgelopen donderdag 3 april vond het zzp-debat plaats in de Tweede Kamer. Helaas heeft dit geen extra duidelijkheid opgeleverd over de omstandigheden waaronder je wel of niet als zzp’er kunt blijven werken.
In november hebben we een brief gestuurd aan de Belastingdienst, waarin diverse voorbeelden en casuïstiek zijn opgenomen met vragen over de toepassing van de wet. Hier hebben we nog geen antwoord op gekregen.
Zachte landing
2025 staat in het teken van een ‘zachte landing’. Dit betekent dat de Belastingdienst dit jaar geen verzuim- en vergrijpboetes oplegt aan partijen die aantoonbaar actief aan de slag zijn met de juiste kwalificatie van een arbeidsrelatie. Staatssecretaris Van Oostenbruggen (Fiscaliteit, Belastingdienst en Douane) gaf aan dat er in de eerste maanden van 2025 geen correctieaanslagen of boetes zijn opgelegd aan de hand van controles van de Belastingdienst. Wel verwacht hij dat later dit jaar naheffingen kunnen volgen als blijkt dat de kwalificatie van de arbeidsrelaties onjuist is geweest.
Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR)
Vanaf 1 januari 2026 is het de bedoeling dat de Wet DBA wordt vervangen door het Wetsvoorstel Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR). Dit wetsvoorstel moet nog worden behandeld en goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer. De VBAR gaat uit van het principe ‘werknemer, tenzij’ en gaat ervan uit dat sprake is van werknemerschap op basis van een beoordeling van gezag, arbeid en beloning aanwezig zijn.
Nieuw initiatiefwetsvoorstel
Naast de VBAR is er in het debat van 3 april 2025 ook een nieuw initiatiefwetsvoorstel gepresenteerd door Kamerleden van VVD, D66, CDA en SGP. Het gaat om de Zelfstandigenwet. Dit voorstel lijkt meer duidelijkheid te bieden aan zowel zzp’ers als opdrachtgevers. De Zelfstandigenwet hanteert het uitgangspunt ‘ondernemer, tenzij’, waarmee de focus verschuift naar de zelfstandige zelf, in plaats van op de organisatie waarin wordt gewerkt. Hiermee komt er meer ruimte voor echte ondernemers, zonder dat zij onterecht als werknemer worden gezien.
In het wetsvoorstel Zelfstandigenwet worden drie toetsen geïntroduceerd om vast te stellen of iemand daadwerkelijk als zelfstandige kan werken:
1) de zelfstandigentoets; is iemand een echte ZZP’er?
2) de werkrelatietoets; zijn er belemmeringen om als ZZP’er te werken?
3) het sectoraal rechtsvermoeden;
Voor sectoren met een hoger risico op schijnzelfstandigheid kunnen specifieke afspraken worden gemaakt om misstanden aan te pakken.
Wij blijven de ontwikkelingen op dit dossier nauwgezet volgen en houden jullie hiervan op de hoogte.