Nieuwsbericht

17 september 2024

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft in de zomer laten weten de postcodelijst 'opslagwijken' met terugwerkende kracht tot 1 januari 2019 uit te breiden. Hoewel de regelgeving per direct inging, hebben partijen zoals zorgverzekeraars en aanbieders van verloskundige informatiesystemen tijd nodig om het nieuwe beleid te implementeren. De voorbereidingen voor de implementatie zijn in volle gang en vanaf 1 januari 2025 kan er met terugwerkende kracht gedeclareerd worden. 


Vanuit het veld en van zorgverzekeraars horen we dat er al declaraties zijn ingediend. Deze kunnen echter nu nog niet verwerkt worden omdat de implementatie van het nieuwe beleid nog niet is afgerond. Deze declaraties zijn dan ook meteen weer afgewezen. Wacht daarom met het indienen van de declaratie tot na 1 januari 2025.

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) meldt dat de declaraties conform de voorwaarden worden opgesteld zoals die in de regelgeving van de NZa zijn opgenomen. Belangrijk aandachtpunt is dat je alléén de toeslagprestatie mag declareren en niet de hoofdprestatie moet crediteren en debiteren. En dat je gebruik maakt van de AGB-code die toen gebruikt is en de datum gelijk is aan de oorspronkelijke datum. Alles dus in de oorspronkelijke vorm. Dit voorkomt uitval en onnodig extra administratief werk. 

Wanneer kom je in aanmerking voor de compensatie?  

Sinds 2022 zijn deze 2591 extra postcodegebieden wel structureel opgenomen, dus sindsdien verloopt de uitbetaling van de opslag al correct. De lijst is als bijlage opgenomen bij de tariefbeschikking. Als je in 2019 tot en met 2021 zorg hebt geleverd aan cliënten woonachtig in de toegevoegde postcodegebieden, kun je voor die cliënten binnenkort de opslag alsnog gaan declareren.   

Om hoeveel compensatie gaat het?

In de tijdelijke tariefbeschikking is voor elk jaar van 2019 tot en met 2021 een afzonderlijk maximumtarief vastgesteld. De NZa heeft een impactanalyse uitgevoerd op basis van declaratiedata. Hieruit blijkt dat verloskundigen tussen 2019 en 2021 ongeveer één miljoen euro aan inkomsten zijn misgelopen. Deze gemiste inkomsten zijn verdeeld over 714 praktijken en het speelt bij bijna alle zorgverzekeraars. Het gemiddelde gemiste bedrag per praktijk bedraagt € 1.353,73. Echter, de spreiding tussen de praktijken is aanzienlijk. Sommige praktijken hebben veel meer inkomen gemist, terwijl andere praktijken (bijna) geen inkomsten zijn misgelopen. 

Inschatten of tijdsinvestering loont

We zijn ons bewust van de extra administratieve handelingen die nodig zijn om de gemiste inkomsten te compenseren. We werken aan een praktisch overzicht waarin je de provincies per gemeente kunt zien en om hoeveel postcodegebieden het gaat. Dan kan je vooraf zelf inschatten of de tijdsinvestering loont. Ook streven we naar een heldere ‘knoppeninstructie’ per VIS, zodat je te zijner tijd precies weet hoe je de declaratiestappen moet doorlopen en een FAQ. 

Zodra er weer meer bekend is over de praktische uitvoering van het indienen van de declaraties, brengen we je op de hoogte. 

Ook interessant