Nieuwsbericht

11 december 2024

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft afgelopen zomer laten weten de postcodelijst 'opslagwijken' met terugwerkende kracht tot 1 januari 2019 uit te breiden. Dit betekent dat je de extra vergoeding die voor deze wijken van kracht is vanaf 1 januari 2025 alsnog kunt declareren. Een handmatige klus die je mogelijk wat tijd gaat kosten. Om te beoordelen of het de moeite waard is om je kostbare tijd daaraan te besteden, hebben we een overzicht van de uitbreiding per postcodegebied gemaakt. 


Als je in 2019 tot en met 2021 zorg hebt geleverd aan cliënten die wonen in de 2.591 toegevoegde postcodegebieden, kun je vanaf januari 2025 voor die cliënten de opslag alsnog declareren. Sinds 2022 zijn deze toegevoegde extra postcodegebieden al wel structureel opgenomen en verloopt de uitbetaling van de opslag correct. 

Om hoeveel compensatie gaat het? 

In de tijdelijke tariefbeschikking is voor elk jaar van 2019 tot en met 2021 een afzonderlijk maximumtarief vastgesteld. De NZa heeft een impactanalyse uitgevoerd op basis van declaratiedata. Hieruit blijkt dat verloskundigen tussen 2019 en 2021 ongeveer één miljoen euro aan inkomsten zijn misgelopen. Deze gemiste inkomsten zijn verdeeld over 714 praktijken en het speelt bij bijna alle zorgverzekeraars. Het gemiddelde gemiste bedrag per praktijk bedraagt € 1.353,73. Echter, de spreiding tussen de praktijken is aanzienlijk. Sommige praktijken hebben veel meer inkomen gemist, terwijl andere praktijken (bijna) geen inkomsten zijn misgelopen.  

Inschatten of tijdsinvestering loont 

We zijn ons bewust van de extra administratieve handelingen die nodig zijn om de gemiste inkomsten te compenseren. We hebben daarom voor onze leden een praktisch overzicht ontwikkeld waarin je per gemeente kunt zien om hoeveel postcodegebieden het gaat. Dan kan je vooraf zelf inschatten of de tijdsinvestering loont.  

Alleen toeslagprestatie declareren 

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) geeft aan dat de declaraties conform de voorwaarden zoals die in de regelgeving van de NZa zijn opgenomen zijn opgesteld. Belangrijk aandachtpunt is dat je alléén de toeslagprestatie mag declareren en niet de hoofdprestatie moet crediteren en debiteren. En dat je gebruik maakt van de AGB-code die toen gebruikt is en de datum gelijk is aan de oorspronkelijke datum. Alles voer je dus in de oorspronkelijke vorm in. Dit voorkomt uitval en onnodig extra administratief werk.  

Verzekeraars hebben hun systemen aangepast aan deze nieuwe declaraties. Mogelijk dat er nog technische belemmeringen naar voren gaan komen, bijvoorbeeld omdat een bepaalde verzekeraar nog een administratief knelpunt moet oplossen. Houd er dus rekening mee dat het nog tot foutmeldingen kan gaan leiden.
 

Naar het postcodeoverzicht en meer informatie

 

Ook interessant