Anticonceptie

Laatste update: 16 oktober 2024
Plaatsingsdatum: 07 februari 2020

Verloskundigen geven voorlichting over anticonceptie en counselen vrouwen over welke anticonceptie bij hen past in de betreffende fase van hun leven. De verloskundige kan vervolgens de gekozen anticonceptie voorschrijven. 

Een deel van de verloskundigen heeft zich gespecialiseerd in het plaatsen van spiralen en implantatiestaafjes. Verloskundigen zijn hiertoe bevoegd en bekwamen zich hiervoor om de kwaliteit te waarborgen. Door registratie in het deelregister Anticonceptie kunnen verloskundigen aantonen dat zij bekwaam zijn. Voor registratie in dit deelregister moet een verloskundige aan een aantal eisen voldoen. 

  • In mei 2020 is de NHG-richtlijn anticonceptie verschenen met medewerking van onder andere de KNOV. Deze richtlijn geeft een uitgebreide beschrijving over de werking van de verschillende soorten anticonceptie op basis van onderzoek. 

    •  
  • Verloskundigen met een BIG-registratie kunnen in het deelregister Anticonceptie komen te staan. Hiervoor zijn de volgende trainingen vereist: 

    • Een door KNOV geacrediteerde e-learning anticonceptie (DOkh of AVM) of bacheloropleiding Verloskunde, niet langer dan 3 jaar geleden afgerond.  

    •  Een door KNOV geaccrediteerde scholing anticonceptie (KOEL, DOKh of commerciële aanbieder) of bacheloropleiding Verloskunde, niet langer dan 3 jaar geleden afgerond. 

    • Invivo-training (na 1 december plaatsing onder supervisie) 

      Vanaf 1 december 2024 kunnen BIG-geregistreerde zorgprofessionals die bevoegd en bekwaam zijn in het plaatsen van IUD’s en/of implantaten volgens de NHG-standaard Anticonceptie 2020, supervisor zijn voor verloskundigen bij het plaatsen van IUD’s en/of implantaten. Aan het plaatsen onder supervisie zijn geen accreditatiepunten gekoppeld. Je dient na 1 december 2024 de verklaring van plaatsing onder supervisie te uploaden bij de inschrijving in het deelregister.  

  • Registratie van de voorgeschreven anticonceptie is een verplichting vanuit de inspectie. Dit betekent dat verloskundigen zelf moeten bijhouden welke anticonceptie ze hebben voorgeschreven en aan wie. In het implementatiepakket vind je een voorbeeldbrief om de huisarts op de hoogte te brengen van de voorgeschreven anticonceptie.  

  • Vanwege de patiëntveiligheid heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd het elektronisch voorschrijven verplicht gesteld. Deze verplichting geldt (nog) niet voor verloskundigen, maar als verloskundige ben je wel verplicht om een prospectieve risicoanalyse uit te voeren. In de handreiking Elektronisch voorschrijven anticonceptie vind je informatie over het veilig voorschrijven van anticonceptiemiddelen en andere geneesmiddelen.

  • Door de bevoegdheid om geneesmiddelen voor te mogen schrijven, kun je benaderd worden door de farmaceutische industrie. Hoe je hier transparant en integer mee om kunt gaan lees je op het transparantieregister.  

  • De handreiking Anticonceptiemiddelen is een naslagwerk voor verloskundigen om vrouwen te informeren over welke anticonceptiemiddelen er zijn en het gebruik ervan. In deze handreiking staat een compleet overzicht van alle vormen van anticonceptie genoemd.

Deze tekst is nog niet geactualiseerd naar de laatste stand van zaken of laatste wetenschappelijke inzichten.