Nieuwsbericht

30 augustus 2024

Er is in de media veel aandacht voor pijnbestrijding bij de plaatsing van een spiraal. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft hierop gereageerd en aangegeven dat de herziening van hun standaard Anticonceptie gepland gaat worden. Wij volgen deze standaard en hebben hierover contact gezocht met het NHG. 


In de NHG-Standaard Anticonceptie staat dat je voor en na de plaatsing van een spiraal pijnbestrijding met paracetamol of een NSAID kunt adviseren. Ten tijde van de laatste herziening van deze standaard was er van lokale pijnstillingsmethodes tijdens de plaatsing, zoals lidocaïne en/of prilocaïne, op basis van het beschikbare onderzoek bij deze off-labelindicatie onvoldoende bewijs voor plaatsbepaling in de eerste lijn. Daarom is er geen aanbeveling gedaan voor het gebruik van deze middelen.  

Verloskundigen volgen NHG-Standaard

Omdat verloskundigen de NHG-Standaard volgen, hebben we contact met het NHG gezocht. Ze geven aan dat ze in recent verschenen publicaties over pijnbestrijding bij spiraalplaatsing voldoende aanleiding zien om de standaard Anticonceptie op het punt pijnbestrijding te gaan herzien. Bij de herziening zullen zij ook verloskundigen en de KNOV betrekken. 

Mogelijk meer vragen van cliënten

Het kan zijn dat je meer vragen krijgt over pijn en pijnstilling bij het plaatsen van een spiraal. Of dat cliënten hun afspraak annuleren, omdat ze bang zijn voor pijn bij de spiraalplaatsing en willen wachten op de nieuwe adviezen. Voor nu gelden de huidige adviezen pijnbestrijding: 

  • Bespreek voorafgaand aan de plaatsing van een spiraal dat de plaatsing (meestal kortdurend) pijnlijk kan zijn en dat ook in de uren na plaatsing pijn kan aanhouden.  
  • Adviseer voor en na de plaatsing pijnbestrijding met paracetamol of een NSAID. Deze pijnstillers hebben vooral effect op de krampen in de baarmoeder in de uren na de plaatsing. 

Verder lezen