Pensioenfonds (SPV en DPV)

Laatste update: 11 november 2021
Plaatsingsdatum: 11 augustus 2021

Stichting Pensioenfonds voor Verloskundigen (SPV) is een beroepspensioenfonds van, voor en door verloskundigen. Het pensioenfonds is voor eerstelijns verloskundigen die in Nederland werken in dienstverband of als zelfstandig verloskundige. Het pensioenfonds is er ook voor verloskundigen die hun inkomsten uit de geboortezorg halen, zoals echoscopisten, praktijkmanagers en bestuurders.

Hoe werkt het?

De pensioenregeling van SPV is een 'beschikbare premieregeling'. Je legt ieder jaar premie in, waarvan een deel van het levenslang ouderdoms- en partnerpensioen wordt ingekocht. Je bouwt bij deze regeling dus direct pensioen op, dat straks de aanvulling vormt op de AOW die je van de overheid ontvangt. SPV zorgt voor partnerpensioen en wezenpensioen en, als je hiervoor kiest, ook voor pensioenopbouw bij volledige beroepsarbeidsongeschiktheid.

Hoeveel pensioen krijg ik?

Op je jaarlijkse pensioenoverzicht zie je hoeveel pensioen je tot nu toe hebt opgebouwd. Veranderingen in je leven kunnen invloed hebben op je pensioen. Minder uren werken, trouwen of scheiden, om maar een paar voorbeelden te noemen. Kijk op pensioenkeuzes wat de gevolgen hiervan zijn voor je pensioen. Wil je meer weten over het opgebouwde pensioen bij vorige werkgevers? Deze informatie vind je op mijnpensioenoverzicht.nl. Daar staat ook hoeveel AOW je kunt verwachten.

Vanaf 31 december 2021 verlaagt SPV de komende tien jaar de pensioenen ieder jaar met 2%. De dekkingsgraad, die weergeeft hoeveel reserve het pensioenfonds heeft, is namelijk op dit moment te laag. Op 31 december 2020 bleef deze steken op 80%, waardoor de maatregel om te verlagen onvermijdelijk werd. Meer informatie over deze maatregel is te vinden op de website van de SPV.

Is de pensioenregeling van SPV verplicht?

Omdat er voor verloskundigen een bedrijfstakpensioenfonds bestaat, is iedereen die in Nederland als verloskundige werkt (of die als verloskundige, als echoscopist of als bestuurder werkt) wettelijk verplicht om zich hierbij aan te melden. Uitzondering hierop zijn verloskundigen in loondienst die voor hun pensioen verplicht verzekerd zijn bij ABP of PFZW (voorheen PGGM).

Het feit dat je niet zelf je pensioenfonds kiest, is misschien niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Toch benadrukt de KNOV de waarde van een collectieve regeling. Zo keert het pensioen levenslang uit, is er de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken, heb je de zekerheid dat eventuele partner en kinderen goed verzorgd achterblijven wanneer je voor de pensioenleeftijd komt te overlijden en zijn er mogelijkheden voor premievrij pensioen opbouwen bij beroepsarbeidsongeschiktheid. Hier lees je de belangrijkste voordelen.

Deelnemersvereniging (DPV)

Voor de wet moet 60% van de deelnemers van het pensioenfonds lid zijn van de deelnemersvereniging (DPV). De deelnemersvereniging (DPV) bepaalt de hoofdlijnen (de belangrijkste onderdelen die de pensioenregeling moet hebben én het niveau van de regeling) en het pensioenfonds (SPV) bepaalt hoe de regeling wordt uitgevoerd én gefinancierd. Samen Van Voor en Door verloskundigen met een gezamenlijk belang: een zo goed mogelijke betaalbare pensioenregeling voor alle verloskundigen in de eerste lijn. Met de DPV is er draagvlak, waardoor het pensioen collectief wordt opgebouwd. Ontbreekt dit draagvlak, dan wordt het pensioen niet langer collectief opgebouwd en verandert het in een 'slapend' fonds. Dan is de verloskundige zelf verantwoordelijk voor (verdere) pensioenopbouw en daar zijn financiële risico's aan verbonden. Een collectief fonds kan niet failliet gaan.

Als lid van de DPV onderstreep je het belang van de collectieve regeling en heb je stemrecht bij belangrijke beslissingen. Het lidmaatschap kost niets en verplicht je tot niets. Ben je nog geen (gratis) lid? Meld je dan aan via het aanmeldformulier. Kijk voor meer informatie over de deelnemersvereniging op de website van het Pensioenfonds Verloskundigen.

 

 

Lees ook

Nieuws

Overig

Meer Vakkennis & Wetenschap

Meer Werk & Organisatie

Oproepen

Agenda