Onderneming

Laatste update: 08 november 2022
Plaatsingsdatum: 02 november 2021

Samenwerken aan het versterken van de continuïteit van zorg voor zwangeren door verloskundigen over de lijnen heen. Dat is het doel van dit Twinning project. Het is een dynamisch proces waarbij de uitkomst vooraf niet te voorspellen is.

  • Twinning is een cross-cultureel wederkerig proces waarbij twee groepen mensen samenwerken aan het bereiken van een gemeenschappelijk doel. Het gaat dus om een ontmoeting tussen twee culturen. Niet zozeer twee nationaliteiten, want we zien dat wij als verloskundigen uit de 1ste, 2de en 3de lijn ook allemaal vanuit een andere cultuur, omgeving, werken. Hoe mooi is het als we die culturen, en onszelf dus, nog beter met elkaar in verbinding brengen? Ook dat beogen we met dit project.

    Eerder hebben al Twinning projecten plaatsgevonden in Sierra Leone, Marokko en IJsland. Binnen de KNOV is er dus al de nodige expertise met Twinning en dat geldt ook voor midwives4mothers (m4m). Check ons online magazine van Twinning met IJsland. Dat geeft een goede indruk van eerdere ervaringen en resultaten.

    Dit gaan de Twins zoal doen

    Aan het begin van het project kiest iedere Twin een eigen deelproject. Dit deelproject levert uiteindelijk een bijdrage aan het grotere doel, de continuïteit van zwangere vrouwen verbeteren.
    De reis neemt hen vervolgens mee naar een aantal workshops, 2 (buitenlandse) studiereizen, een congresbezoek en het meekijken in elkaars keuken. Na de start in juni 2021, eindigt de reis in december 2022 in de vorm van een eindtentoonstelling. Dan laat iedere Twin aan de hand van zijn ervaringen de eigen bijzondere reis zien.

     

  • De opzet en begeleiding van het Twinning project is in handen van het projectteam. Ieder lid van het projectteam heeft haar eigen rol. Heb je vragen over het project? Neem dan contact op met Marianne.

    Marianne Prins - Projectmanager KNOV

    Marianne begeleidt het project.
    Ze heeft jarenlang gewerkt als verloskundige en docent en les geven doet ze nog steeds. 

     

    Bernice Engeltjes - Verbinder

    Bernice is aanspreekpunt voor de Twins.
    Ze is verloskundige, hogeschooldocent, trainer/coach voor o.a. verloskunde en ze doet promotieonderzoek op het gebied van verloskundige triage.

     

    Erna Kerkhof - Verbinder

    Erna is ook aanspreekpunt voor de Twins.
    Daarnaast is ze verloskundige.

     

     

    Tamara Warlich - Communicatieadviseur

    Tamara ondersteunt in de projectcommunicatie.
    Als zzp'er vervult ze de rollen van communicatieadviseur en vitaloog.


     

    Ineke Kremers - Projectondersteuner KNOV

    Ineke is de duizendpoot die helpt bij de verschillende projectactiviteiten, zodat alles goed geregeld is en soepel verloopt.

     

     

    Smoelenboek

    Kijk wie er allemaal betrokken zijn bij dit Twinning project en open het pdf-bestand.

     

  • Check de kaart om te zien op welke locaties in Nederland de Twins werkzaam zijn.

     

  • Op 9 oktober 2020 promoveerde Franka Cadée op het onderwerp Twinning. De titel van haar proefschrift luidt: ‘Twinning, a promising dynamic process to strengthen the agency of midwives’. Het onderzoek laat zien dat succesvolle Twinning geen lineair proces is. Het is niet voorspelbaar, maar eerder dynamisch en complex. Als je die dynamiek en complexiteit de ruimte geeft en tegelijkertijd werkt aan gedeelde waarden en gezamenlijke, inspirerende doelen, kan Twinning leiden tot positieve resultaten en zelfs tot het verbeteren van de zelfbeschikking van verloskundigen wereldwijd. Die zelfbeschikking is belangrijk, omdat uit internationale publicaties blijkt dat verloskundigen een sleutelrol spelen om moeder- en kindzorg wereldwijd te verbeteren, maar zij door patriarchale systemen onvoldoende zelfbeschikking hebben om deze rol optimaal te kunnen vervullen.

Lees ook

Meer Vakkennis & Wetenschap

Meer Werk & Organisatie

Oproepen

Agenda