Plaatsingsdatum: 16 december 2024
Het kostprijsonderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) start in de eerste week van januari 2025. Het doel van dit onderzoek is het herijken van de kostprijs van verloskundige prestaties. De NZa streeft ernaar om de resultaten van het onderzoek en de herijkte tarieven voor 2026 in juli 2025 te publiceren. Hieronder lees je wat je kunt verwachten als jouw praktijk is geselecteerd om deel te nemen aan het kostenonderzoek.
De NZa heeft aangegeven dat er rond de 100 praktijken geselecteerd worden om deel te nemen aan het kostenonderzoek. Praktijken die geselecteerd zijn ontvangen op het e-mailadres van de praktijk, dat vermeld staat in het AGB-register, maandag 6 januari twee e-mails: een van de NZa en een van SIS Finance. SIS Finance voert het onderzoek in opdracht van de NZa uit en werkt hierbij samen met administratiekantoor MBV en onderzoeksinstituut TNO. Ben je benaderd om mee te doen met het onderzoek? Dan ben je verplicht om deel te nemen.
Welke gegevens worden gevraagd?
Als jouw praktijk geselecteerd is, dan ontvang je maandag 6 januari per e-mail een excel-sheet en een handleiding die laat zien welke gegevens je waar invult. Wees volledig in het doorgeven van de kosten. Alle kosten die verband houden met je werk, kun je toevoegen. Het peiljaar voor het onderzoek is 2023. De uitvraag bestaat uit de volgende delen:
- gegevens van de organisatie
- werktijd maten/praktijkhouders 2023
- personele bezetting (in fte en aantal medewerkers) 2023
- volumes en omzet 2023
- kosten en resultaat 2023
- balansgegevens 2023
Heb je ook meegedaan aan ons onderzoek naar het Basistakenpakket (BTP) en de praktijkkosten? Een deel van de gegevens die je aan moet leveren voor dit kostprijsonderzoek is gelijk aan wat je aan hebt geleverd bij KPMG. Als je hulp nodig hebt bij het invullen van de uitvraag, kun je dit ook aan je accountant vragen. De kosten hiervoor zijn voor eigen rekening.
Je hebt tot uiterlijk vrijdag 21 februari (zeven weken) de tijd om je gegevens aan te leveren.
Inkomenscomponent valt buiten onderzoek
In 2023 heeft de NZa de inkomenscomponent van het tarief in een separaat onderzoek onderzocht. Daarom valt deze component nu buiten het kostenonderzoek. De herziene component wordt meegenomen in de tarieven voor 2025.
Webinars om vragen te stellen
SIS Finance organiseert in januari webinars voor de deelnemers aan het onderzoek. Tijdens deze webinars, die ongeveer een uur duren, is er volop ruimte om je vragen te stellen. Reserveer alvast ruimte in je agenda op een van de volgende momenten:
- Donderdag 9 januari om 09.00 uur
- Maandag 13 januari om 13.00 uur
- Woensdag 15 januari om 09.00 uur
- Vrijdag 17 januari om 11.00 uur
- Dinsdag 21 januari om 15.00 uur
Deelname aan de webinars is exclusief voor deelnemers aan het onderzoek. Zij ontvangen van SIS Finance informatie over het aanmelden voor de webinars.
Pilot met drie praktijken
Tussen 11 en 18 december hebben drie verloskundigenpraktijken meegedaan aan de pilot van het kostprijsonderzoek. De praktijkhouders hebben de excel-sheet ingevuld en kritisch beoordeeld of de vraagstelling helder is. Zij schatten in dat het ongeveer een halve dag kost om alle informatie te verzamelen en in te vullen.
Laat het ons weten als je geselecteerd bent
Ben je geselecteerd om deel te nemen aan het onderzoek? Dan horen wij dat graag, zodat we je op de hoogte kunnen houden van actuele ontwikkelingen rondom het kostenonderzoek.
Deelname aan het onderzoek doorgeven
Klankbordgroep
Voor het kostenonderzoek heeft de NZa een klankbordgroep samengesteld om mee te denken met het onderzoek. Via de klankbordgroep blijven we op de hoogte van het onderzoeksproces en kunnen we gevraagd worden om duiding te geven aan bevindingen uit het onderzoek. In de klankbordgroep zitten vertegenwoordigers van Zorgverzekeraars Nederland, BEN, Federatie VSV’s en de KNOV. De leden van onze eigen werkgroep Kostenonderzoek lezen ook mee met alle NZa-stukken. Zij sluiten ook (roulerend) aan bij de klankbordgroepbijeenkomsten van de NZa.
NZa-kostenonderzoek vs onderzoek KNOV naar BTP en praktijkkosten
In juni 2024 startte de KNOV startte een onderzoek naar het basistakenpakket (BTP) voor eerste- en tweedelijns verloskundigen. Het BTP beschrijft wat een verloskundige doet. Een belangrijk onderdeel van het onderzoek is uitgebreide tijdsregistratie: hoeveel tijd besteed je waaraan? De uitkomsten van het BPT-onderzoek zijn belangrijk voor het kostenonderzoek en de herziening van het beroepsprofiel van de verloskundige. Bij de eerste lijn vroegen we ook naar specifieke kostenposten. Hiermee kunnen we de resultaten van ons eigen onderzoek vergelijken met die van de NZa.
Meer informatie over ons onderzoek naar het BTP en de praktijkkosten
In onderstaande afbeelding is de tijdlijn van beide onderzoeken weergeven.
Vragen over het kostprijsonderzoek
Vragen over de uitvraag kun je stellen via de Helpdesk NZa-kostprijsonderzoek. De contactinformatie staat in de berichtgeving van de NZa en SIS Finance en ontvang je als jouw praktijk geselecteerd is. Andere vragen over het kostenonderzoek kun je stellen aan de KNOV Helpdesk via mijnKNOV.