Informatie

Laatste update: 28 oktober 2024
Plaatsingsdatum: 04 april 2024

Bij cliënten die verzekerd zijn bij Zilveren Kruis kun je vanaf 2024 een meekijkconsult declareren. Daarnaast is ook per 2025 het meedenkconsult ingevoerd. Om hier gebruik van te maken, zijn afspraken met de tweede lijn nodig om deze zorg in te richten.
 

Wat is het meekijkconsult?

Een meekijk- en meedenkconsult is een tweedelijnsconsult dat je als eerstelijnsverloskundige aanvraagt bij een afwijkende bevinding bij de cliënt. Het gaat hier om situaties waarbij er geen richtlijnen of protocollen zijn die in deze situatie sturen op verwijzing, maar juist situaties waarbij je twijfelt over het beleid bij de zwangere. Bijvoorbeeld bij:

  • een zeldzame aandoening;
  • specifieke medicatie(combinaties) in de anamnese van de cliënt die zich nog niet eerder bij jou in de spreekkamer hebben voorgedaan;
  • een (echo)bevinding;
  • symptomen of vage klachten waarbij je twijfelt over het medische beleid.

Als eerstelijns verloskundige beoordeel je welk consult je inzet. Als de gynaecoloog de cliënt daadwerkelijk moet zien of spreken, zet je het meekijkconsult in. Als de beoordeling ook kan op basis van het digitale dossier en eventueel een gesprek tussen jou en de gynaecoloog, is een meedenkconsult voldoende.

Wat is een meekijkconsult?

Bij een meekijkconsult beoordeelt de gynaecoloog op jouw verzoek de cliënt en haar situatie in een (fysiek of digitaal) consult en formuleert een advies over het vervolgbeleid. Je blijft als verloskundige hoofdbehandelaar.  

Het meekijkconsult is niet bedoeld voor intercollegiaal overleg, multidisciplinair overleg of voor meedenken. De hoogte van het tarief is berekend op basis van een eigen en volledige beoordeling van de cliënt door de gynaecoloog, voor de consultduur en de administratietijd. 

Wat is een meedenkconsult?

Met een meedenkconsult kun je advies inwinnen van een gynaecoloog over het te volgen beleid bij je eerstelijns cliënt. De gynaecoloog geeft advies op basis van het gedeelde dossier en evt. overleg tussen gynaecoloog en eerstelijns verloskundige. Bij het meedenkconsult vindt er geen (fysiek/digitaal) consult met de cliënt zelf plaats. De gynaecoloog stuurt binnen drie werkdagen een schriftelijk advies aan de verloskundige. Daarnaast gaat het meedenkconsult om een uitgebreidere beoordeling dan bij intercollegiaal overleg, waarbij bijvoorbeeld kort telefonisch wordt overlegd over wel/niet insturen.

Doel meekijk- en meedenkconsult

Het doel van het meekijk- en meedenkconsult is primair het verminderen van de “sluipende overname”. Met sluipende overname bedoelen we dat de cliënt na een consult nog een extra controle krijgt in de tweede lijn en uiteindelijk een groot deel of de rest van de zwangerschap in de tweede lijn blijft. Zonder dat daar een duidelijke medische indicatie aan ten grondslag ligt. Doordat je als verloskundige de hoofdbehandelaar blijft is er meer continuïteit van zorg en versterk je de poortwachtersfunctie.

Als de gynaecoloog na het meekijk- of meedenkconsult een doorverwijzing adviseert, dan start er een nieuw (tweedelijns) traject.  

Meekijk- en meedenkconsult declareren

Via onderlinge dienstverlening wordt de inzet van de gynaecoloog betaald. De hoogte van het tarief is berekend op basis van de inzet van de gynaecoloog. De tweede lijn opent dus géén DBC of DOT in het systeem. Zo is het voor iedereen duidelijk dat de cliënt in de eerste lijn onder zorg is én blijft.  

Alle activiteiten van de gynaecoloog vallen binnen het tarief van het meekijk- of meedenkconsult. In het geval van een meekijkconsult vallen hier ook eventuele echo’s en CTG’s onder. De tijd die je als eerstelijns verloskundige besteedt aan het meekijk- of meedenkconsult zou je ook besteden bij een (terug)verwijzing. Daarom is hiervoor geen ruimte in het tarief opgenomen. Deze activiteiten vallen onder het reguliere abonnementstarief.

Het meekijk- en meedenkconsult valt onder de NZa-prestatie Toeslag integrale geboortezorg en kun je één keer per cliënt inzetten. Als je de mogelijkheid van een meedenk- en/of meekijkconsult wilt afspreken en aan de voorwaarden voldoet, dan kun je dit bij Zilveren Kruis aangeven tijdens de contracteringperiode in het Zorginkoopportaal aangeven.

Kader voor implementatie meekijk- en meedenkconsult

Voordat je het meekijk- en meedenkconsult kunt declareren, heb je een aantal zaken in je regio te regelen en maak je afspraken binnen het VSV. Zorg dat je in elk geval de volgende onderdelen bespreekt: 

  1. Contract voor onderlinge dienstverlening
    Stel een contract op voor onderlinge dienstverlening. Veel ziekenhuizen zijn bekend met het maken van soortgelijke afspraken over meekijk- en meedenkconsulten bij huisartsen. Vraag bij het VSV of het ziekenhuis een voorbeeldcontract heeft en pas deze aan naar jullie situatie. Spreek hierin onder andere af hoe de geldstroom gaat lopen. 
  2. Consult aanvragen 
    Leg vast hoe je een consult aanvraagt. Een gebruikelijke manier is via Zorgdomein, maar mogelijk kan dit ook met andere verwijs-/uitwisselingssystemen. 
  3. Reactietermijn voor gynaecoloog 
    Maak afspraken over de periode tot het plaatsvinden van het consult en de bijbehorende terugkoppeling (inclusief verslaglegging). 
  4. Verslaglegging 
    Het verslag van het consult dient in het dossier van de hoofdbehandelaar (de eerstelijns verloskundige) te komen. Spreek af wat er wordt vastgelegd en waar. In het EPD in het ziekenhuis kan geen dossier worden geopend, want dit leidt meestal automatisch tot een aangemaakte declaratie (DBC openen). Spreek ook af hoe de terugkoppeling plaats vindt. Dit kan bijvoorbeeld via Zorgdomein.
     

De informatie op deze webpagina is een toelichting van en aanvulling op de informatie in het inkoopbeleid van Zilveren Kruis. Deze informatie is met zorg samengesteld samen met Zilveren Kruis. Het inkoopbeleid en contract aldaar blijft leidend. 

Vraag en antwoord over het meekijkconsult

  • Het meekijkconsult niet bedoeld voor intercollegiaal overleg, multidisciplinair overleg of voor meedenken. De hoogte van het tarief is bedoeld voor een eigen en volledige beoordeling van de cliënt door de gynaecoloog, voor de consultduur en de administratietijd.   
    Twijfel je bijvoorbeeld over een tensie met vage klachten en overleg je even met de gynaecoloog, dan is dat intercollegiaal overleg en kun je geen meekijkconsult declareren. Bespreken jullie standaard op een MDO alle cliënten? Ook hier kun je geen meekijkconsult declareren. Deelname aan een MDO is onderdeel van het reguliere tarief voor verloskundige zorg.  
    Tot slot is een meekijkconsult niet een manier om zorgpaden structureel te verplaatsen naar de eerste lijn. Mocht blijken dat eenzelfde vraag geregeld terugkomt als meekijkconsult, moedigen we aan dat het VSV afspraken maakt over een gezamenlijk zorgpad.  

    Op het moment dat de gynaecoloog de cliënt fysiek of digitaal op consult krijgt en hier een adviesbeleid en verslag voor opstelt, voldoet de activiteit aan de titel meekijkconsult en kan dat gedeclareerd worden. 

  • Ja, bij een meekijk- of meedenkconsult beoordeelt de gynaecoloog de cliënt. Het consult kan niet gebruikt worden voor beoordeling door een klinisch verloskundige of een andere medisch specialist.

  • Nee, een meekijk- of meedenkconsult betreft een eigen beoordeling door de gynaecoloog met aansluitend beleidsadvies aan de verloskundige. Daarvan is in dit voorbeeld geen sprake. Een arts kan (juridisch) geen medicatie voorschrijven zonder hoofdbehandelaar te zijn. Bij een meekijk- of meedenkconsult is de arts geen hoofdbehandelaar en kan dus geen medicatie voorschrijven. Daarnaast moet bij het voorschrijven van medicatie door de arts een dossier worden aangemaakt/geopend, inclusief een DBC. Er is daarmee direct sprake van hoofdbehandelaarschap.  

    Bij een meekijk- of meedenkconsult kan wel de uitslag van laboratoriumonderzoek dat is aangevraagd door de verloskundige worden meegenomen in het advies.

  • Het meedenkconsult is niet bedoeld voor intercollegiaal overleg, multidisciplinair overleg of voor meekijken. De hoogte van het tarief is bedoeld voor een eigen en volledige beoordeling van de casus rondom de cliënt door de gynaecoloog, en de administratietijd. 
    Twijfel je bijvoorbeeld over een tensie met vage klachten en overleg je even met de gynaecoloog, dan is dat intercollegiaal overleg en kun je geen meedenkconsult declareren. Bespreken jullie standaard op een MDO alle cliënten? Ook hier kun je geen meekijkconsult declareren. Deelname aan een MDO is onderdeel van het reguliere tarief voor verloskundige zorg.  
    Tot slot is een meedenkconsult niet een manier om zorgpaden structureel te verplaatsen naar de eerste lijn. Mocht blijken dat eenzelfde vraag geregeld terugkomt als meekijkconsult, moedigen we aan dat het VSV afspraken maakt over een gezamenlijk zorgpad.   

    Op het moment dat de gynaecoloog de casus rondom de cliënt bekijkt en hier een adviesbeleid en verslag voor opstelt, voldoet de activiteit aan de titel meedenkconsult en kan dat gedeclareerd worden.

Lees ook

Nieuws

Overig

Meer Vakkennis & Wetenschap

Meer Werk & Organisatie

Oproepen

Agenda