Informatie

Laatste update: 13 november 2024
Plaatsingsdatum: 13 november 2024

In de Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelatie (wet DBA) staat wanneer er sprake is van ondernemerschap, loondienst of uitzendwerk. Voldoet een zzp’er niet aan de eisen voor ondernemerschap, dan is er sprake van schijnzelfstandig. Schijnzelfstandigheid houdt in dat iemand zich voordoet als zelfstandige, terwijl er feitelijk een dienstverband is. De Wet DBA legt de verantwoordelijkheid bij zowel werkgever als werknemer om de arbeidsrelatie correct vast te leggen.

  • Geen waarschuwing, maar naheffing/boete 

    Vanaf 1 januari 2025 eindigt het handhavingsmoratorium op de Wet DBA. De Belastingdienst kan dan bij schijnzelfstandigheid naheffingen en boetes opleggen, met terugwerkende kracht vanaf en tot 1 januari 2025. Er geldt een overgangsperiode van een jaar waarin naheffingen wel opgelegd kunnen worden, maar werkgevers en werkenden nog geen boete krijgen als zij kunnen bewijzen dat zij stappen zetten tegen schijnzelfstandigheid. 

    Modelovereenkomsten 

    Nieuwe modelovereenkomsten worden niet meer goedgekeurd. Lopende overeenkomsten blijven geldig tot hun einddatum. De modelovereenkomsten die gebruikt worden in de verloskunde zijn bruikbaar tot 2028.

  • Werk feitelijk volgens de KNOV/VvAA-modelovereenkomsten 

    Praktijkhouders en waarnemers kunnen gebruik maken van de modelovereenkomsten van de KNOV/VvAA. Deze overeenkomsten zijn goedgekeurd door de Belastingdienst en maken vooraf duidelijk dat de waarnemer daadwerkelijk zelfstandig werkt en dat de opdrachtgever geen loonheffingen hoeft af te dragen. Ga daarom na of je werkt met de juiste versie(s): 

    De belastingdienst beoordeelt hoe er daadwerkelijk in de praktijk wordt gewerkt. Het is daarom erg belangrijk om na te gaan of de feitelijke manier van werken overeenkomt met wat daarover is afgesproken en opgenomen in de overeenkomst. Let daarbij op de geel gearceerde teksten die van belang zijn bij het onderscheid tussen zelfstandigheid en dienstverband.  

    Tools om je arbeidsrelatie te beoordelen 

    Het is belangrijk dat waarnemers en praktijkhouders hun arbeidsrelatie bekijken en indien nodig aanpassen. Als opdrachtnemer en opdrachtgever ben je namelijk samen verantwoordelijk voor het juiste contract. De rijksoverheid heeft een aantal tools ontwikkeld die helpen bij het beoordelen van je arbeidsrelatie. 

  • Specifieke vragen over jouw situatie kan je stellen aan de Belastingdienst. Waar mogelijk zal de KNOV informatie verduidelijken voor verloskundigen. Vragen daarover kun je mailen naar de Helpdesk.

    Webinars 

    Het ministerie van VWS, het ministerie van SZW en de Belastingdienst hebben webinars gehouden over de wet. Heb je een webinar gemist? Dan kun je ze terugkijken via ondertaande links:

Lees ook

Overig

Meer Vakkennis & Wetenschap

Oproepen

Agenda

Programma