Informatie

Laatste update: 02 december 2024
Plaatsingsdatum: 12 juni 2024

In 2024 liep ons onderzoek naar het basistakenpakket voor eerste- en tweedelijns verloskundigen. Bij praktijkhouders vroegen we ook specifiek naar kostenposten. Hiermee kunnen we de resultaten van ons eigen onderzoek vergelijken met het kostenonderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de praktijkkosten van 2023. 


Wat is het basistakenpakket?

Het basistakenpakket (BTP) beschrijft met welke taken je je als verloskundige bezighoudt en hoeveel tijd je daaraan besteedt. We gebruiken het BTP als uitgangspunt bij gesprekken met stakeholders over de formalisering van de functie (welke taken en verantwoordelijkheden hebben verloskundigen in cliëntgebonden én overstijgende taken en hoeveel tijdsinspanning vraagt dat), de financiële normen (de bekostiging van zorg door zorgverzekeraars) en kwaliteitsborging.

Waarom is er een onderzoek nodig?

Het vorige onderzoek naar het BTP was in 2015 en de inhoud van ons vak is sinds die tijd veranderd. Om de belangen van (klinisch) verloskundigen goed te kunnen behartigen, hebben we kennis nodig van de huidige taken, tijdsbesteding en de kosten van het draaiend houden van een praktijk. Daarnaast zijn de uitkomsten van dit onderzoek belangrijk voor het kostenonderzoek van de NZa dat begin 2025 start en de herziening van het beroepsprofiel van de verloskundige. 

Hoe zijn de gegevens verzameld?

We hebben random 170 verloskundigenpraktijken en 25 verloskundige afdelingen in het ziekenhuis geselecteerd. In de periode van 17 juni tot en met 21 juli 2024 (vijf weken) hebben verloskundigen van deelnemende praktijken en ziekenhuizen hun bestede tijd geregistreerd. KPMG heeft hiervoor een tool ontwikkeld. Deze SOFY-tool maakte het mogelijk om snel en efficiënt de duur van de taak in te vullen, waarbij (clusters van) taken al benoemd waren. Bij de eerste lijn werd ook gevraagd naar specifieke praktijkkosten. Hiermee kunnen we de resultaten van het KPMG-onderzoek vergelijken met het kostenonderzoek van de NZa

Ondersteuning vanuit KPMG 

KPMG organiseerde voor de deelnemers aan het onderzoek een aantal webinars. Tijdens deze webinars kregen de deelnemers uitleg over de tool en was er volop mogelijkheid om vragen te stellen. Daarnaast werden de gestelde vragen beantwoord in een FAQ en gaven instructievideo’s in het kort een toelichting op de SOFY-tool.

Wat doet de KNOV? 

De KNOV heeft in aanloop naar het uitvoeren van het tijdbesteding en kostenonderzoek met haar werkgroepleden gespard over de items die nodig zijn om het onderzoek zo gedegen en betrouwbaar mogelijk te laten zijn. Samen met deze leden hebben we de verkregen data geduid met KPMG, zodat zij een rapport kan maken dat waardevol en nuttig is.  

De resultaten van het onderzoek zijn met ons gedeeld, waarna we het duidden en in verband hebben gebracht met andere onderzoeken en het jaarplan. In december 2024 organiseren we webinars om de leden mee te nemen in de uitkomsten.

Bekijk de tijdlijn onderzoek naar BTP en praktijkkosten

Vragen

Heb je vragen over het basistakenpakketonderzoek of over het kostenonderzoek van de NZa? Stel deze dan via mijnKNOV aan de helpdesk. 

Lees ook

Nieuws

Overig

Meer Vakkennis & Wetenschap

Meer Werk & Organisatie

Oproepen

Agenda