Informatie

Laatste update: 30 oktober 2024
Plaatsingsdatum: 05 februari 2021

Je hebt de termen achterwachttarief en passantentarief vast wel eens voorbij horen komen. Waar wat betekenen ze precies en wanneer mag je ze wel of niet in rekening brengen? En hoe verhoudt zich dat dan met de vergoeding van waarnemers en loondiensters? Op deze pagina zetten we het voor je uiteen. 


Achterwachttarief

Het achterwachttarief is een afgesproken bijdrage voor de verloskundigen(praktijken) die als achterwacht klaarstaan tijdens de dienst. Er bestaat geen aparte prestatie voor achterwacht bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Ongeveer 17% van het NZa-tarief is toegewezen aan personeelskosten. Onder personeelskosten vallen van de kosten voor achterwacht, waarneming en loon voor verloskundigen en praktijkassistenten in loondienst. Maak afspraken over een achterwachtvergoeding en leg dit vast, ongeacht of de achterwacht intern of met andere verloskundigenpraktijken is vormgegeven. 

Achterwacht en waarneming

Bij waarneming wordt de dienst meestal vergoed met een vast bedrag naar rato van het aantal zorgeenheden, inclusief achterwacht. Maakt de waarnemer tijdens de dienst gebruik van een achterwacht? Dan zijn deze kosten voor de praktijk en niet voor de waarnemer. Andersom krijgt de waarnemer geen vergoeding als die tijdens de dienst als achterwacht wordt gebeld door een andere praktijk. 

Deze afspraak geldt ongeacht hoe de achterwacht geregeld is (binnen de praktijk of met een of meer buurpraktijken).   

Achterwacht en loondienst

Voor verloskundigen en praktijkassistenten in loondienst zit de vergoeding van de achterwachturen verwerkt in de arbeidsovereenkomst. Als zij tijdens een achterwachtdienst werk verrichten, bijvoorbeeld een bevalling begeleiden, dan worden de gewerkte uren gecompenseerd in tijd of geld.  

Passantentarief

De term passantentarief staat voor een vergoeding voor geleverde zorg geleverd aan een cliënt van een andere praktijk, bijvoorbeeld omdat de cliënt in jouw regio op vakantie is. 

Voor passanten wordt geen landelijk tarief vastgesteld. Naar de mening van de NZa gaat het hier om verplaatste zorg en niet om overgedragen zorg. Dit betekent dat de betreffende verloskundigen onderling vrij zijn om hier passende afspraken over te maken, volgens het principe van onderlinge dienstverlening.  

Lees ook

Nieuws

Overig

Meer Vakkennis & Wetenschap

Meer Werk & Organisatie

Oproepen

Agenda