Vakkennis

Laatste update: 25 juni 2024
Plaatsingsdatum: 08 februari 2024

Bewegen in de zwangerschap verbetert zwangerschapsuitkomsten, voor zowel moeder als kind. De grootste gezondheidswinst vindt plaats wanneer de bewegingsactiviteit gestart/gecontinueerd wordt in het eerste trimester. De meeste richtlijnen adviseren om zwangeren te motiveren te (blijven) bewegen in de zwangerschap met een minimum van 150 minuten per week. Bekkenbodemspieroefeningen in de zwangerschap dragen bij aan een vermindering van urine-incontinentie klachten. Buikspieroefeningen in de zwangerschap hebben voor zover bekend geen negatieve gevolgen. Welke buikspieroefeningen het beste uit te voeren zijn in de zwangerschap is nog onbekend.
De sportactiviteit en -intensiteit moet individueel worden bepaald en mogelijke (relatieve) contra-indicaties moeten meegenomen worden in het bewegingsadvies aan de zwangere.

Factsheet Bewegen in de zwangerschap

De KNOV heeft de factsheet Bewegen in de zwangerschap opgesteld. De factsheet bespreekt een gezond bewegingspatroon, (on)veilige bewegingsactiviteiten en de gevolgen van een (on)gezond bewegingspatroon in de zwangerschap.
Uit de factsheet blijkt dat zwangeren de bewegingsactiviteiten die ze voor de zwangerschap uitvoerden, kunnen blijven uitvoeren in de zwangerschap, op een paar uitzonderingen na. Hiervoor geldt wel een aantal contra-indicaties, deze contra-indicaties worden in de factsheet uitgelegd. 
Dit kwaliteitsdocument kunnen verloskundigen gebruiken in hun praktijkvoering en samenwerking in het VSV. 

Meer informatie

Op deze pagina vind je meer informatie over Sport en Bewegen tijdens de zwangerschap.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door Kwaliteitsgelden vanuit ZonMw.

Lees ook

Ondersteunende producten

Overig

Meer Vakkennis & Wetenschap

Meer Werk & Organisatie

Oproepen

Agenda