De Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde (NVKC) is recent gestart met het inventariseren van waar in de klinische chemie een gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing/expert opinion bestaat (kennisvragen). Kennisvragen worden bijvoorbeeld geconstateerd bij het maken van richtlijnen of zijn actueel in de dagelijkse praktijk en kunnen leiden tot (ongewenste) praktijkvariatie.
Het doel van dit NVKC-project is om te komen tot een kennisagenda met een beschrijving van de belangrijkste kennisvragen op het gebied van zorgevaluatie binnen de NVKC en een plan van aanpak hoe deze door middel van wetenschappelijk onderzoek in te vullen. Het beantwoorden van de onderzoeksvragen leidt tot meer kennis, betere richtlijnen en effectievere en meer doelmatige zorg voor patiënten.
Om ook het perspectief en de expertise van verloskundigen mee te nemen, vraagt de NVKC ons om kennisvragen te formuleren. Het gaat specifiek over kennisvragen die je vaak tegenkomt en die van invloed zijn op een substantieel deel van de klinische chemie. Het verzoek is om de kennisvragen in de vorm van een onderzoeksvraag op te schrijven. De kennisvraag moet betrekking hebben op zorgevaluatie (evaluatieonderzoek naar de effectiviteit van bestaande zorg).
Je kunt jouw kennisvraag/-vragen uiterlijk donderdag 13 februari mailen naar Bart Dragtsma via b.dragtsma@knov.nl. Ook met vragen over dit project van de NVKC kun je bij hem terecht.