De Nederlandse thuisbevalcultuur is uniek in de wereld

30 november 2021

Volgens ons, Vertelburo en KNOV, is dit hét moment om een film te maken over de Nederlandse Thuisbevalcultuur. Omdat…

  • de meeste mensen geen idee hebben van de unieke situatie voor zwangere vrouwen in Nederland, namelijk de keuzevrijheid waar en hoe te bevallen.
  • de Nederlandse Thuisbevalcultuur de status van immaterieel erfgoed heeft gekregen. En het iets is om trots op te zijn.
  • de verhalen van hen die vrouwen begeleiden tijdens hun zwangerschap, bevalling en eerste stappen als ouder, nooit eerder zijn gefilmd, verteld of vertoond aan de wereld.
  • deze bevalcultuur onder druk staat
  • en door het te tonen kunnen we de noodzaak ervan overbrengen om deze cultuur te omarmen en niet voor lief te nemen.

In deze film worden de levensverhalen van geboortezorg professionals die met hart en ziel hun werk verrichten, autonoom en samen, dag en nacht, vastgelegd en met de wereld gedeeld. De KNOV en andere partners ondersteunen dit project financieel, maar er is aanvullend geld nodig. Dus, dankzij JOUW donatie kunnen we tonen hoe ontzettend waardevol de Nederlandse thuisbevalcultuur is en dat deze gekoesterd, bewaard en doorgegeven moet worden aan de komende generaties.

Help mee en doneer nu, zodat dit bijzondere project gerealiseerd kan worden!

Ook bestuurslid Berteld Kok draagt dit project een warm hart toe: “Keuzevrijheid voor de plaats van de bevalling lijkt misschien vanzelfsprekend, maar is dat niet! Wij hebben in Nederland een voorbeeldfunctie. En hoe waardevol dat is, is tijdens de corona-pandemie nog duidelijker geworden. Met deze bijschrijving en het door de KNOV ondersteunde initiatief van het Vertelburo dragen we bij aan de aandacht en bescherming van de unieke wijze waarop de geboortezorg in Nederland is georganiseerd.”