Marianne Nieuwenhuijze vierde hoogleraar Verloskunde

15 oktober 2021

Op 14 oktober is Marianne Nieuwenhuijze geinaugureerd tot bijzonder hoogleraar Midwifery/Fysiologische Verloskunde. Marianne was al officieel hoogleraar, maar door de corona-pandemie was haar inauguratie uitgesteld.

Vanuit de KNOV waren voorzitter Carola Groenen en programmamanager Mirjam Mascini aanwezig. In een sterke inaugurele rede benadrukte Marianne het belang van samenspel in de geboortezorg door de verloskundige, de zwangere en de andere betrokken professionals: “Zorgverleners moeten niet alleen naar het medisch proces kijken. Maar ook naar de leefomstandigheden van het jonge gezin. Hoe zit het bijvoorbeeld met de leefomstandigheden, het psychisch welbevinden en de beleving van de geboorte bij de ouders? Die factoren hebben een grote impact op de baby, ouders en andere kinderen in het gezin”.

Vier professoren Verloskunde

Er zijn vier hoogleraren Verloskunde van Nederlandse komaf: Prof. dr. Ank de Jonge aan het Amsterdam UMC, Prof.dr. Marianne Nieuwenhuijze bij Universiteit Maastricht, Prof. dr. Corine Verhoeven is Professor in Midwifery aan de University of Nottingham (Groot-Brittannië) en Prof. dr. Yvonne (Fontein) Kuipers. Yvonne start in november 2021 als Professor of Midwifery bij Edinburgh Napier University en combineert dit met haar positie als Professor Vroedkunde aan de Universiteit van Antwerpen.

Foto Jonathan Vos Photography

Te gast op KNOV Ledendag 12 november

Ondanks haar drukke schema heeft Marianne tijd kunnen maken voor de talkshow die wordt gehouden op het Kennisplaza van de KNOV Ledendag! Hier gaat Marianne onder leiding van presentatrice Aldith Hunkar in gesprek met onder andere ICM-voorzitter Franka Cadee en KNOV-bestuurslid Marrit Smit, over het thema De invloed van continuiteit van zorgverleners op onze clienten. Ben jij erbij de 12e in hotel Figi in Zeist? Aanmelden kan nog, maar doe het snel!