FBZ wijst eindbod NFU af en staking UMC’s afgekondigd

24 september 2021

In de afgelopen twee weken konden KNOV leden die als klinisch verloskundigen werken in een UMC meebeslissen over wel of niet accepteren van het eindbod cao UMC. Tot grote verbazing van de zorgvakbonden heeft NFU, de werkgeversorganisatie voor universitair medische centra, deze ledenraadpleging niet afgewacht en is met NU’91 een cao gesloten voor alle werknemers in de UMC’s.

De zorgvakbonden (waaronder FBZ en LAD) zijn hier niet over te spreken en hebben een brief naar de NFU gestuurd.

FBZ wijst eindbod NFU af

Vandaag is de uitkomst van de ledenraadpleging voor een nieuwe cao UMC bekend gemaakt. Conclusie: de meerderheid van de leden stemt tegen het eindbod. De belangrijkste reden hiervoor is dat het oplossen van knelpunten in salaris en/of arbeidsmarkt bij een specifieke groep zorgprofessionals niet ten koste mag gaan van de arbeidsvoorwaarden van de rest. FBZ heeft nu een nieuw ultimatum gesteld: als de NFU vóór 28 september niet met een beter voorstel komt, volgen acties in de vorm van een of meer zondagsdiensten.

Staking dinsdag 28 september FNV en CNV

Het is voor FBZ niet mogelijk om nog deel te nemen aan de zondagsdienst die FNV en CNV organiseren op dinsdag 28 september 2021. FBZ kan voor de 28ste namelijk niet de juridisch vereiste aanzeggingen doen en veiligheidsoverleggen voeren. FBZ roept leden van aangesloten beroepsverenigingen wel op om zich dinsdag 28 september solidair op te stellen naar collega’s die wel actievoeren. Aan acties die na 28 september worden georganiseerd neemt FBZ wel deel. Hierover informeren ze later nog.

Belangrijk om te weten over de zondagsdienst op 28 september

  • FBZ heeft niet deelgenomen aan de veiligheidsoverleggen en geen aanzegging voor de zondagsdienst naar de UMC’s verzonden. Reden daarvoor is dat de ledenraadpleging nog liep. Dan kun je niet tegelijkertijd een actie aanzeggen. 
  • Leden van bij FBZ aangesloten beroepsverenigingen kunnen 28 september niet meedoen aan de zondagsdienst. Deze zorgprofessionals moeten hun werkzaamheden tijdens de actiedag gewoon uitvoeren.
  • Deelnemen aan actiebijeenkomsten of activiteiten kan alleen in eigen tijd. Dus in een pauze of op een roostervrije of parttime dag.
  • Wel kun je openlijk je steun uiten door het ophangen van een uiting op de deur of door je steun uit te spreken in de koffiekamer.

Heb je vragen over dit nieuwsbericht, stuur dan een e-mail naar info@knov.nl.