De Tweede Kamer staat op het punt een beslissing te nemen om integrale bekostiging mogelijk regulier te maken per 2023. Minister Kuipers van Volksgezondheid zegt dat de keuzevrijheid voor de zwangere geborgd is, en dat er sprake is van een tweesporenbeleid. Echter geven alle grote zorgverzekeraars in hun inkoopbeleid 2023 aan, richting integrale bekostiging te willen werken. Waar ook dikwijls duidelijk wordt gemaakt dat eventuele toeslagen of financiële ondersteuning alleen worden gegeven als wordt gewerkt naar integrale bekostiging.
Brief aan de Tweede Kamer
De KNOV ziet hiermee bevestigd waar ze voor waarschuwt en heeft dit in een brief aan de Tweede Kamer commissie VWS duidelijk gemaakt.
Het betekent dat zorgverzekeraars niet meegaan in het voornemen van de minister voor een tweesporenbeleid. Maar enkel het spoor richting integrale bekostiging als voorkeur hebben. KNOV-voorzitter Carola Groenen: “De praktijk kent alleen maar een éénspoorbeleid en dat is richting integrale bekostiging. Dat terwijl toch niet de organisatie of de financiën leidend zouden moeten zijn, maar de zwangere en haar wensen.”
Praktijkverhalen verloskundigen
Voor de verloskundigen komt dit niet als verrassing. Dit is precies waar ze al 7 jaar tegen aanlopen. Waarin zorgverzekeraars dikwijls integrale bekostiging als voorwaarde of einddoel stelden. Een Integrale Geboorte Organisatie (IGO) opgezet door één ziekenhuis met één verloskundige praktijk en zonder kraamzorg ontvangt ondersteuning, met alle negatieve effecten op de samenwerking als gevolg. Maar experimenten of verplaatsen van zorg die niet integrale bekostiging als einddoel hadden, kwamen niet in aanmerking voor enige vorm van ondersteuning. Verschillende voorbeelden zijn daarvoor aangeleverd in de praktijkverhalen van verloskundigen.
Zeg ‘nee’ tegen integrale bekostiging
De Minister en de NZa geven aan in te willen zetten op een tweesporenbeleid, maar hebben hier weinig over te zeggen, want de zorgverzekeraars bepalen dit grotendeels zelf.
Reden te meer om ‘nee’ te zeggen tegen integrale bekostiging. Om kritisch te zijn op het voorgestelde proces van het tweesporenbeleid en te kijken wat er daadwerkelijk in de praktijk gebeurt. Een keuze voor het tweesporenbeleid is in de praktijk gewoon een keuze voor de invoering van integrale bekostiging met alle negatieve gevolgen die de KNOV meermaals op een rij heeft gezet.
Doorontwikkelen reguliere bekostiging
Wij hopen daarom dat de Tweede Kamer dit voorgenomen besluit stopt, en doorgaat op het gezamenlijke Common Eye-traject waarin de huidige bekostiging wordt doorontwikkeld.