Acties KNOV en leden tegen integrale bekostiging: de Tweede Kamer is aan zet!

28 maart 2022

Op 21 maart maakte minister Kuipers bekend dat hij het experiment integrale bekostiging regulier wil maken per 2023. Na zo'n voorgenomen besluit van een minister heeft de Tweede Kamer 30 dagen om dit besluit tegen te houden. De Tweede Kamer kan er ook voor kiezen meer tijd te nemen om tot een besluit te komen. Of in een debat een uitspraak doen. 

De eerste stap die de Tweede Kamer commissie VWS al heeft gezet, is het organiseren van een schriftelijke vragenronde. Hierin kunnen Tweede Kamerleden de minister vragen stellen over zijn brief. De deadline hiervoor is woensdag 30 maart om 12:00 uur. De KNOV heeft input aangeleverd bij verschillende fracties in de Kamer. De vragen die Tweede Kamerleden hieruit stellen, worden enkele tijd na deadline openbaar gemaakt en moeten binnen 28 dagen beantwoord worden door de minister. Maar gezien de 30 dagen voor de brief zelf, zullen de vragen waarschijnlijk sneller worden beantwoord. Het is dan opnieuw aan de Tweede Kamer om te bepalen wat ze met de beantwoording doen. Er kan dan bijvoorbeeld een debat komen waarbij er moties (wijzigingsvoorstellen) worden ingediend. Het is de Tweede Kamer die hier de beslissende stem in heeft. 

Wat vindt de KNOV? 

Wij willen Integrale bekostiging niet als reguliere bekostiging. Er ligt een goed alternatief voor een bekostigingsvorm waar binnen de verloskundigen wél hun zelfstandigheid behouden, zwangeren wél de zorg kunnen krijgen die bij hen past en waarbinnen IGO’s ook door kunnen. Daarom doen we er alles aan om de Kamer te overtuigen dat ons alternatief de juiste weg is.  

Het tweesporenbeleid waar de minister het over heeft klinkt mooi, maar in de praktijk betekent dit: 

  • Verdeeldheid in het VSV en landelijk over de richting 

  • Veel discussie over integrale bekostiging of überhaupt de bekostiging in het VSV en niet over kwaliteit van zorg 

  • Een één spoor beleid: ZN en NVZ willen alleen maar integrale bekostiging en kunnen hier zelfstandig in handelen, VWS en NZa ondersteunen alleen de integrale bekostiging 

Wat doet de KNOV? 

Afgelopen week heeft de KNOV verschillende vragen aangeleverd voor de schriftelijke vragenronde. We beantwoorden vragen van politieke partijen, delen ons standpunt en schetsen het alternatief wat we voorleggen. Op de eerder geplaatste oproep om jullie ervaringen met IB te delen zijn bijna 100 voorbeelden binnengekomen. Deze hebben we gebundeld en worden deze week naar buiten gebracht. Eventuele juridische opties worden op dit moment verkend. We zetten in op media-aandacht en krijgen ook steeds meer persvragen. Deze beantwoorden wij snel, omdat het belangrijk is dit onderwerp op de agenda van Nederland te krijgen.  

Wat kun jij doen?  

We krijgen veel vragen van leden over hoe ze kunnen helpen en daar zijn we erg blij mee. In deze situatie kunnen we alle hulp gebruiken. 

  • Stuur brieven naar de Tweede Kamer. Gebruik hiervoor de beschikbare voorbeeldbrieven van andere regio's of beter nog: schrijf zelf een brief waarin jij je zorgen uit. 

  • Teken de petitie van Noodalarm Geboortezorg

  • Ga in gesprek in jouw regio, bijvoorbeeld met de gynaecologen, wethouder zorg en uiteraard andere verloskundigen in de eerste lijn én ziekenhuis, gebruik hiervoor bijvoorbeeld ook de Q&A's van de KNOV. Mocht je vragen hebben neem contact op met Job Paulus: jpaulus@knov.nl. 

  • Deel en like berichten tegen integrale bekostiging en uit je kritisch onder berichten die voor IB zijn, spreek je uit! 

  • Ken je mensen in de politiek of pers? Laat het weten aan Job Paulus: jpaulus@knov.nl.