Nieuwsbericht

23 september 2020

Zwarte Amerikaanse vrouwen hebben tegenwoordig drie tot vier keer meer kans op een zwangerschapsgerelateerde sterfte dan witte vrouwen. Dit is ongeacht hun opleiding, inkomen of andere sociaaleconomische factoren. Deze trieste waarheid brengt de wijdverbreide ongelijkheden in bestaande systemen goed aan het licht.

Als verloskundigen, een zwarte en een witte, en beiden met uitgebreide ervaring in landen die uiteenlopen van rijk tot arm, belichten Pandora Hardtman en Franka Cadée de realiteit van de zorg rondom zwangerschap en bevallingen in de Verenigde Staten. Een land dat bol staat van sociale en economische onrust.

Invloed van de pandemie

Als leiders van verloskundigen worden Hardtman en Cadée regelmatig benaderd door leden van de wereldwijde gemeenschap van verloskundigen met signalen over de impact van de coronapandemie op de gezondheidsresultaten van zwangere en bevallende vrouwen.

Onderzoek laat zien dat landen met lage en middeninkomens nog eens 28.000 moedersterfgevallen en 168.000 pasgeboren sterfgevallen kunnen meemaken als gevolg van de gevolgen van COVID-19. De Verenigde Staten hebben al minder goed georganiseerde gezondheidsdiensten, die onevenredig grote gevolgen hebben voor gemeenschappen met lage inkomens en minderheden.

Voor de coronauitbraak hadden zwarte Amerikanen al aanzienlijk hogere percentages moeder- en neonatale sterfte, vroeggeboorte, een laag geboortegewicht en te maken met gebrek aan respect, vergeleken met hun witte tegenhangers. COVID-19 kan deze ongelijkheid verergeren, zo blijkt uit wat een verloskundige zegt:

“Als zwarte vroedvrouwen zijn we bang dat als we ziek worden, er niemand overblijft om voor onze zwarte patiënten te zorgen.”

De rol van witte vrouwen

Een oplossing schuilt volgens Hardtman en Cadée in bondgenootschap vanuit witte vrouwen. Zij zullen zich openlijk moeten uitspreken tegen ongelijkheid en racisme. En daarbij accepteren dat deze acties, feiten en gevoelens ongemakkelijk zijn. Niets doen is een vorm van medeplichtigheid, zeker in deze tijd waarin we door digitale oplossingen continu met elkaar verbonden en op de hoogte zijn.

Hoe verder?

Ziekte- en sterftecijfers rondom zwangerschap en bevallingen onder zwarte Amerikaanse vrouwen zijn complexe kwesties die nog ingewikkelder worden door de realiteit dat elk systeem en elk individu een rol speelt bij de bestrijding van racisme. Hardtman en Cadée pleiten voor een gezamenlijke inspanning van regeringen, de maatschappij, de academische wereld, de media en het bedrijfsleven om de instellingen die echte gezondheidsgelijkheid verhinderen te confronteren. Zo zullen vrouwen van kleur evenredig vertegenwoordigd moeten worden in besluitvormende functies en dragen benoemingen als een Chief Midwife Officer bij aan het verbeteren van gezondheidsresultaten voor gemarginaliseerde gemeenschappen.

Investeren in verloskundigen en de gezondheidsdiensten, zal leiden tot betere gezondheidsresultaten voor zwarte Amerikaanse vrouwen. Binnen deze kennis is er noodzaak om te groeien en te diversifiëren in het grotendeels witte personeel van de kraamzorg in de Verenigde Staten. Het zijn verloskundigen die continue zorg kunnen bieden op basis van expertise en vertrouwen, die zijn toegerust om te reageren op specifieke culturele behoeften van vrouwen uit minderheidsgroepen. “Dit is niet nieuw - we weten wat werkt, dus laten we het waarmaken!”, besluiten Hardtman en Cadée hun pleidooi.

Het oorspronlelijke artikel staat in the Guardian en is ook te lezen op de website van Global Cause.