Nieuwsbericht

23 april 2025

Zorgverzekeraars hebben hun zorginkoopbeleid voor geboortezorg in 2026 gepubliceerd. 

De informatie uit het zorginkoopbeleid 2026 hebben we samengebracht tot twee documenten: een uitgebreid overzicht per zorgverzekeraar en een beknopte matrix met de belangrijkste verschillen. Daarnaast hebben we de belangrijkste informatie en wijzigingen in dit bericht voor je op een rij gezet.

Download de beknopte samenvatting

Download het uitgebreide overzicht

 

Belangrijke data  

Wanneer kun je een contractaanbieding verwachten voor 2026 en wat is de deadline om deze te ondertekenen?  

Zorgverzekeraar 

Looptijd contact:  

Aanbieden nieuw contract  

Deadline ondertekening  

Zilveren Kruis  

2026  

09-09-2025 

31-10-2025 

Menzis 

2026 

12-09-2025 

01-11-2025 

Salland  

2026 

01-10-2025 

12-11-2025 

Voor alle andere zorgverzekeraars geldt: zij bieden in 2026 geen nieuw contract aan. De eerder afgesloten overeenkomst blijft in dat geval gewoon geldig.

Voorwaarden antenatale CTG  

De KNOV heeft de professionele standaard Antenataal CTG in de eerste lijn aangepast. De eerder verplichte eis van samenwerking met gynaecologen binnen het VSV is geschrapt. In het zorginkoopbeleid 2026 zie je dat zorgverzekeraars hier verschillend mee omgaan. Sommige hanteren de samenwerkingseis nog steeds, terwijl anderen deze hebben losgelaten. VGZ en ONVZ stellen de eis niet langer als voorwaarde voor het uitvoeren van antenataal CTG in de eerste lijn. Menzis heeft Antenataal CTG  in 2026 niet meer opgenomen in de standaardovereenkomst. Dat betekent dat alleen praktijken met een door Menzis goedgekeurde samenwerkingsafspraak met het ziekenhuis binnen het VSV in aanmerking komen voor vergoeding. Na goedkeuring ontvangt de praktijk een aanvullend addendum. Controleer goed welke voorwaarden elke zorgverzekeraar hanteert. Naast Menzis zijn er meer zorgverzekeraars die deze samenwerkingseis blijven hanteren.

Lees meer: Aanpassing van professionele standaard Antenataal CTG in de eerste lijn   - KNOV

Deelregisters worden aantekeningen   

Op termijn worden de deelregisters Anticonceptie, Antenataal CTG in de eerste lijn en Uitwendige versie beëindigd. In plaats daarvan worden deze opgenomen als aantekeningen in het Kwaliteitsregister Verloskundigen. Zorgverzekeraars zijn hierover geïnformeerd en geven aan dat de KNOV hierin leidend is. In het zorginkoopbeleid 2026 zie je echter nog verschillen: sommige verzekeraars verwijzen al naar de aantekening, anderen gebruiken nog de oude term ‘deelregister’. Dit heeft voor jou als verloskundige geen gevolgen voor je contract met de zorgverzekeraars.  

Lees meer over de wijziging: Update Herziening Kwaliteitsregister Verloskundigen - KNOV.  

Toeslag structureel verminderde beschikbaarheid tweedelijns:  

Vanaf 2026 is de toeslag voor beperkte beschikbaarheid van de tweede lijn (voorheen H3-toeslag) onderdeel van het inkoopbeleid van alle zorgverzekeraars. Deze wordt aangeboden via een addendum, aanvraagmogelijkheid, of volgbeleid bij de preferente zorgverzekeraar in de regio.  De meeste verzekeraars hanteren de NZa-beleidsregel Verloskunde (BR/REG-25111 of opvolger). In gesprekken met zorgverzekeraars komt regelmatig de vraag naar voren of deze toeslag de meest passende manier is om extra kosten, zoals voor achterwacht, te dekken bij sluiting van ziekenhuizen. Wij adviseren hierover regionaal in gesprek te blijven met de preferente verzekeraar, vooral bij structurele knelpunten.

Zorgverzekeraar  

Wijzigingen in 2026 

VGZ 

Aanbieders buiten het primaire werkgebied kunnen vragen om de afspraken van de preferente verzekeraar te volgen. 

Zilveren Kruis 

Opnieuw in gesprek met praktijken en VSV’s die de toeslag al ontvangen om samen te zoeken naar oplossingen voor de bereikbaarheid van acute verloskunde. 

Caresq 

Caresq biedt de toeslag aan via VECOZO in plaats van per e-mail (inhoud blijft gelijk). 

 

Kraamzorg capaciteit  

De krapte in de kraamzorg blijft ook in 2026 een belangrijk aandachtspunt. Zorgverzekeraars nemen verschillende maatregelen om de continuïteit van zorg te waarborgen. Nieuw in het inkoopbeleid is dat veel zorgverzekeraars verwijzen naar het Normenkader continuïteit kraamzorg. Hierin staat beschreven hoe kraamzorgorganisaties, kraamzorg samenwerkingsverbanden (KSV’s) en VSV’s kunnen samenwerken bij verschillende gradaties van capaciteitskrapte. Meer weten over het normenkader? Lees het: Normenkader-2025.pdf.  

XIS-keurmerk in de geboortezorg 

Branche- en koepelorganisaties binnen de geboortezorg werken aan een XIS-keurmerk Geboortezorg.  Dit keurmerk is in ontwikkeling en moet ervoor zorgen dat ICT-systemen veilig en correct medische gegevens uitwisselen en aansluiten op de landelijke infrastructuur. Zorgverzekeraars verwachten dat geboortezorgverleners gebruik (gaan) maken van een systeem dat aan dit keurmerk voldoet. Voor verloskundigen is nu nog geen actie nodig. Zodra er meer duidelijk is, informeren we je tijdig. 

Vragen?  

Heb je vragen over het zorginkoopbeleid 2026 van zorgverzekeraars? Neem dan gerust contact op met de KNOV Helpdesk via mijnKNOV of stel je vraag op het platform via de oranje tegel “Vraag aan KNOV’.