Nieuwsbericht

03 september 2024

Op vrijdag 13 september organiseren we een KNOV-ledendag bij Fort Vechten in Bunnik. Tijdens een leuke, inspirerende dag brengen we drie projecten die belangrijk zijn voor de toekomst van ons vak een stap verder. 

We werken al enige tijd met elkaar aan een toekomstbestendige verloskunde. Met meer tijd voor de cliënt, minder medicaliseren en minder onderlinge concurrentie. Om dit te bereiken moeten we dingen anders gaan doen. We moeten we nóg scherper krijgen wie we zijn en waarvan we zijn, en dit uitdragen in ons werk, op regionaal niveau en landelijk. Tijdens het ochtenddeel van deze ledendag verkennen we wat er nodig is voor deze stap en hoe het bureau hierin kan ondersteunen.  

Keuze uit drie workshops

Na de lunch - buiten op het mooie Fortterrein - gaan we aan de slag in drie workshops. Per workshop leggen we een onderdeel voor uit onze toekomstplannen, dat we samen verder willen brengen. Je kunt deelnemen aan twee van de volgende workshops:  

  1. Verloskundige identiteitsdocumenten: onze poort(wachters)functie in eerste lijn en kliniek 
    We staan voor onze beroepsidentiteit, maar heeft iedereen die even scherp? Op alle verschillende onderdelen van ons vak? Als we onze identiteit zorgvuldig beschrijven, is deze voor iedereen helder en biedt dit houvast in het dagelijks werk. In deze workshop nemen SPC en projectleider Suzanne Thompson en verloskundige en schrijver Michelle ten Berge de deelnemers mee in het project Verloskundige identiteitsdocumenten en werken ze aan het cluster Poort(wachters)functie. Dit cluster bevat twee identiteitsdocumenten: Risicoselectie en Risicocommunicatie. Met elkaar denken de deelnemers na over wat er in elk geval in de documenten moet staan en welke keuzes we wellicht moeten maken tijdens het schrijven. 
     
  2. Elkaar positioneren en versterken voor cliënt en maatschappij  
    De afgelopen maanden hebben we het al een aantal keer genoemd: het versterken van de verloskundige as. Hiermee bedoelen we het positioneren van de verloskundige als spil van de (geboorte)zorg, waarbij eerstelijns en klinisch verloskundigen naar elkaar verwijzen. Hiermee kunnen we onze maatschappelijke opdracht om passende geboortezorg te bieden waar maken. In deze workshop verkennen KNOV-bestuursleden Marieke Smith en Maaike van Rijn samen met de deelnemers kansen om dit goed van de grond gaan krijgen.
     
  3. Goede registratie en gegevensuitwisseling in de VIS van de toekomst 
    Een verloskundig informatiesysteem (VIS) faciliteert verloskundigen om de documentatie en registratie van de zorg en de gegevensuitwisseling en data-aanlevering van en naar netwerkpartners eenvoudig en goed te doen. Maar in de huidige systemen is dit niet altijd het geval. Graag horen KNOV-bestuurslid Alieke de Roon-Immerzeel en KNOV-directeur Job Paulus in deze workshop hoe jouw ideale VIS eruit zou zien, wat je hebt geleerd van de huidige systemen, wat er mist en wat jouw ideale systeem zou kunnen. 

Na een terugkoppeling vanuit de verschillende workshops, sluiten we de dag af met een hapje en een drankje.   

Meld je aan en kies je workshops

De ledendag start om 10.00 uur (inloop vanaf 09.30 uur) en eindigt rond 16.00 uur. Ben jij KNOV-lid en wil jij deze inspirerende en gezellige dag met vakgenoten niet missen? Meld je dan snel aan! 

Aanmelden voor de ledendag