Nieuwsbericht

24 oktober 2019

Op woensdag 20 november leggen ziekenhuismedewerkers in het hele land hun werk neer in niet-spoedeisende zaken. Dat is de stakingsvariant voor ziekenhuizen. Het is voor het eerst dat ze overgaan tot een landelijke 'staking', zeggen de vakbonden FNV, FBZ, NU'91 en CNV. Ze doen dit om een betere CAO af te dwingen bij de werkgevers.

De bonden willen in de CAO een structurele salarisverhoging van 5 procent en een extra toeslag op loon als medewerkers op het laatste moment worden opgeroepen om te werken. Daarnaast willen ze maatregelen om de werkdruk te verlichten. De verbeteringen zijn volgens de vakbonden nodig om verpleegkundigen extra te belonen en om aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt. De krapte op de arbeidsmarkt in de zorg is groot en de uitstroom ook.

Het gaat om 200.000 medewerkers verspreid over 83 ziekenhuizen. De academische ziekenhuizen vallen niet onder dezelfde CAO. De bonden verwachten dat minstens de helft van de ziekenhuizen meedoet aan de actie.

Vastgelopen onderhandelingen

De CAO-onderhandelingen met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen liepen in juni stuk. In juli werden de eerste zondagsdiensten in ziekenhuizen gedraaid. Sindsdien hebben duizenden medewerkers in 25 ziekenhuizen meegedaan aan de acties.

Eind september deed de NVZ in een informeel overleg een nieuw voorstel: een loonstijging voor alle medewerkers van 4 procent in 2020 en 2021. De NVZ stelde ook voor per 1 januari 2020 de onregelmatigheidstoeslag te verhogen. Dat betekent een extra 2,5 procent loonsverhoging voor verpleegkundigen. Dat voorstel is afgewezen door de bonden. De verbeteringen zouden te marginaal zijn en daar tegenover staan verslechteringen.