Nieuwsbericht

30 september 2024

Per 1 december 2024 worden de toelatingseisen voor het deelregister Anticonceptie verruimd. Verloskundigen hoeven geen invivo-training meer te volgen om toegelaten te worden tot het deelregister Anticonceptie.

Vanaf 1 december 2024 kunnen BIG-geregistreerde zorgprofessionals die bevoegd en bekwaam zijn in het plaatsen van IUD’s en/of implantaten volgens de NHG-standaard Anticonceptie 2020, supervisor zijn voor verloskundigen bij het plaatsen van IUD’s en/of implantaten. Het plaatsen onder supervisie levert geen accreditatiepunten op. Wel moet een verklaring worden ondertekend door de supervisor om toegelaten te worden tot het deelregister.

Toelatingseisen deelregister Anticonceptie  

Verloskundigen die zich vanaf 1 december 2024 willen inschrijven in het deelregister Anticonceptie moeten aan de volgende drie toelatingseisen voldoen: 

1. Voltooien van een door de KNOV geaccrediteerde e-learning anticonceptie.  

2. Afronden van een door de KNOV geaccrediteerde training anticonceptie (theorie en vaardigheden).  

3. Plaatsen van IUD’s en/of implantaten onder supervisie van een bevoegd en bekwame zorgprofessional (voorheen invivo-training). 

Waarom wordt deze wijziging doorgevoerd? 

Verloskundigen zijn sinds 2014 bevoegd om (hormoon)spiralen te plaatsen en te verwijderen. Sinds 2015 zijn verloskundigen bevoegd om alle (hormonale) anticonceptiemethoden voor te schrijven, te plaatsen en te verwijderen. In de afgelopen tien jaar is het aantal verloskundigen dat zich heeft bekwaamd in anticonceptiezorg enorm gegroeid. We zijn de implementatiefase van anticonceptiezorg door verloskundigen gepasseerd. 

Dat betekent dat de groep bekwame zorgprofessionals in anticonceptiezorg veel groter is geworden. Er zijn momenteel 13 verloskundigen waar je de invivo-training kunt volgen. Dit is een knelpunt voor de toegankelijkheid van anticonceptiezorg daarom wordt het aanbod van zorgprofessionals die verloskundigen de vaardigheid kunnen aanleren, verruimd. Het plaatsen onder supervisie kan, anders dan nu, zowel gericht zijn op IUD’s als implantaten, afhankelijk van wat de verloskundige gaat plaatsen in de praktijk. 

Vragen?

Heb je vragen? Neem dan contact op met Quinty Spits, beleidsadviseur KNOV via qspits@knov.nl