Nieuwsbericht

18 juli 2024

Op vrijdag 13 september organiseren we weer een KNOV-ledendag, dit keer bij Fort Vechten in Bunnik. We nodigen je graag uit voor deze dag vol inspiratie!
 

We werken met elkaar aan een toekomstbestendige verloskunde. Met meer tijd voor de cliënt, minder medicaliseren en minder onderlinge concurrentie. Om dit te bereiken moeten we dingen anders gaan doen. Moeten we nog scherper krijgen wie we zijn en waarvan we zijn. Dan kunnen we dit vervolgens vormgeven in ons werk, op regionaal niveau en landelijk. Tijdens het ochtenddeel van deze ledendag verkennen we wat hiervoor nodig is en hoe het bureau hierin kan ondersteunen.  

Drie workshops

Na de lunch buiten op het terrein gaan we aan de slag in drie workshops. Per workshop leggen we een onderdeel voor uit onze toekomstplannen, dat we samen met jullie verder willen brengen. Je kunt deelnemen aan twee van de volgende workshops:  

  1. Verloskundige identiteitsdocumenten: onze poort(wachters)functie in eerste lijn en kliniek 
    We staan voor onze beroepsidentiteit, maar waar staat die eigenlijk? Het wordt tijd dat we die opschrijven! In deze workshop nemen we jullie mee in het project Verloskundige identiteitsdocumenten en werken we met elkaar aan het cluster Poort(wachters)functie. Dit cluster bevat twee identiteitsdocumenten: Risicoselectie en Risicocommunicatie. Met elkaar denken we na over wat er in elk geval in de documenten moet staan en welke keuzes we wellicht moeten maken tijdens het schrijven. Wie zijn wij en waar staan we voor? De projectleiders gaan graag met jullie aan de slag! 
     
  2. Elkaar positioneren en versterken voor cliënt en maatschappij  
    Als we samen één beroepsgroep vormen biedt dat kansen voor de zorg aan onze cliënten en aan de maatschappij als geheel. De afgelopen maanden hebben we het al een aantal keer genoemd: het versterken van de verloskundige as. Hiermee bedoelen we het positioneren van de verloskundige als spil van de (geboorte)zorg, waarbij eerstelijns en klinisch verloskundigen naar elkaar verwijzen en onze maatschappelijke opdracht om passende geboortezorg te bieden waar te maken. In deze workshop verkennen we waarom dit zo essentieel is en zoeken we naar mogelijkheden om dit goed van de grond te krijgen.
     
  3. Goede registratie en gegevensuitwisseling in de VIS van de toekomst 
    Een verloskundig informatiesysteem (VIS) faciliteert verloskundigen om de documentatie en registratie van de zorg en de gegevensuitwisseling en data-aanlevering van en naar netwerkpartners eenvoudig en goed te doen. Hoe zorgen we ervoor dat dit optimaal gebeurt en hoe kunnen we leren van de ontwikkelingen in de laatste paar jaar? Wat is de rol van onszelf, van de KNOV en van anderen? Het wordt tijd om hierover met elkaar na te denken en te bepalen wat we daarvoor nodig hebben. Denk jij mee? 

Na de workshops komen we weer bij elkaar voor een korte terugkoppeling. En uiteraard ontbreekt de borrel na afloop niet, waar we met een hapje en drankje kunnen napraten over onze ervaringen tijdens de dag.  

Meld je aan en kies je workshops

De ledendag start om 10.00 uur (inloop vanaf 09.30 uur) en eindigt rond 16.00 uur. Natuurlijk wil je deze inspirerende en gezellige dag niet missen, dus kies je workshops en meld je snel aan. 

Aanmelden voor de ledendag