Verloskundigen blijven vrij om te kiezen welk hormoonspiraal zij voorschrijven en plaatsen, ook bij cliënten die bij VGZ verzekerd zijn. Nu geldt bij VGZ een versoepeld voorkeursbeleid voor de hormoonspiraal Levosert. Op basis van onderzoek naar de introductie van de Levosert, zet VGZ dit preferentiebeleid voort. Wil je een ander hormoonspiraal voorschrijven dan Levosert? Vermeld dit dan duidelijk op het recept.
Op dit moment voert VGZ een versoepeld voorkeursbeleid voor de hormoonspiraal Levosert. Naar aanleiding van gesprekken met huisartsen, de LHV en het NHG over dit beleid, hebben ze onderzocht wat zorgprofessionals nodig hebben om vertrouwd te raken met het plaatsen van de hormoonspiraal Levosert. Op basis van dit onderzoek hebben zij besloten hun versoepelde voorkeursbeleid voort te zetten. De keuze voor welk merk hormoonspiraal je voorschrijft en plaatst, blijft dus aan jou.
Specifieke insertiesystemen
Sinds 2015 zijn verloskundigen bevoegd om hormoonspiralen voor te schrijven aan de cliënt. Naast bevoegdheid is het noodzakelijk je bekwaam te voelen in hetgeen dat je plaatst. Verschillende merken van (hormoon)spiralen hebben ieder hun specifieke insertiesystemen om de spiraal te plaatsen. Twijfel je of je bekwaam bent in het plaatsen van een (hormoon)spiraal met een specifiek insertiesysteem? Dan is het advies om deze niet voor te schrijven en/of te plaatsen.
Vermeld gewenst merk duidelijk op recept
Bij het uitschrijven van een recept is het belangrijk dat je het gewenste merk duidelijk vermeldt. Zo weet de apotheker welk merk spiraal de cliënt moet ontvangen. Als er geen merk op het recept staat, dan levert de apotheker standaard het merk waarvoor een voorkeursbeleid bestaat.
Informeer over eigen risico
Vanwege het versoepelde voorkeursbeleid, is Levosert uitgesloten van het eigen risico van verzekerden wanneer er aanspraak op wordt gemaakt vanuit de basisverzekering. Vanuit de aanvullende verzekering worden hormoonspiralen altijd vrijgesteld van het eigen risico. Schrijf je een ander merk voor aan jouw cliënt? Geef dan aan dat dit mogelijk gevolgen heeft voor het eigen risico.
De zorgverzekeraars ASR, Zorg en Zekerheid en ENO/Salland volgen het preferentiebeleid van VGZ.