Nieuwsbericht

03 april 2025

Goed nieuws; vanaf 1 juni kunnen verloskundigen weer zonder extra kosten gegevens aanleveren bij Perined. Dit wordt mogelijk vanuit alle systemen (Vrumum, Orfeus en Onatal). Een belangrijke doorbraak waar wij erg blij mee zijn, omdat goede registratie essentieel is voor inzicht in de kwaliteit van de geboortezorg. Zet 1 juni dus alvast in jouw agenda, zodat je het niet kunt vergeten. Uiteraard ontvang je van ons ook nog een seintje tegen die tijd.  

En er is meer goed nieuws, want degenen die eerder een extra bijdrage van €1,50 per record betaald hebben voor aanlevering in de periode van 1 januari 2022 tot 1 juli 2023 kunnen dit geld terugkrijgen. Hoe dit precies in z'n werk gaat en wanneer dit precies kan, laten we binnenkort weten.  

Het belang van goede dataregistratie voor verloskundigen 

Door gegevens vast te leggen en aan te leveren aan Perined krijgen verloskundigen inzicht in hun eigen data. Dat is waardevolle informatie die helpt om te reflecteren op de geleverde zorg en waar nodig helpt dit om aanpassingen te maken. 

Alles op een rijtje: 

  • Inzicht in je eigen praktijk: Je kunt zien hoe vaak bepaalde uitkomsten voorkomen, zoals het percentage thuisbevallingen, het aantal doorverwijzingen of het gebruik van pijnstilling. 
  • Vergelijking met landelijke cijfers: Hoe verhouden jouw cijfers zich tot die van collega’s in de regio en de rest van Nederland? Dit helpt je om patronen te herkennen en onderbouwde keuzes te maken. 
  • Ondersteuning bij praktijkvoering: Je kunt trends in je praktijk volgen, zoals veranderingen in verwijzingen of interventies, en zo kijken of aanpassingen in de werkwijze effect hebben. 
  • Sterkere positie in de samenwerking: Met betrouwbare data sta je sterker in gesprekken met andere zorgverleners en instanties, bijvoorbeeld in het VSV. 
  • Bijdrage aan onderzoek en beleid: De verzamelde gegevens worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Daarmee helpen ze ook bij het verbeteren van richtlijnen en het onderbouwen van beleid. 

Kortom, door je gegevens goed te registreren en aan te leveren, krijg je zelf beter zicht op je praktijk en draag je bij aan een sterke en toekomstbestendige verloskunde. 

Aanleveren is verplicht 

Verloskundigen zijn, net als andere zorgaanbieders in de geboortezorg, verplicht om een medisch dossier bij te houden voor elke client met wie een behandelovereenkomst is gestart (WGBO). Daarnaast dienen zij jaarlijks gegevens over de kwaliteitsindicatoren aan te leveren bij het Zorginstituut via Perined (Zorgstandaard integrale geboortezorg).

Aanleverdeadline 

Verloskundigen met Onatal en Orfeus kunnen vanaf 1 juni 2025 alle afgeronde zorgdossiers over 2022, 2023, 2024 en 2025 aanleveren. Voor verloskundigen met Vrumun is aanleveren nu al mogelijk. We zullen jullie voor die tijd informeren over de wijze van aanleveren en zoals gebruikelijk een reminder sturen van de aanleverdeadline. De aanleverdeadline voor de jaren 2022 t/m 2024 is 1 september 2025, maar uiteraard geldt: hoe eerder hoe beter. Na aanlevering ontvang je zowel een technische als inhoudelijke terugkoppeling en zijn je cijfers terug te zien op mijnPerined. Hoe eerder je aanlevert, hoe meer tijd je jezelf geeft om eventuele foutmeldingen op te lossen.   

Meer informatie 

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Stel ze dan via de Helpdesk in MijnKNOV. 

Eerdere nieuwsberichten over de Perined aanlevering: 

Achtergrond 

Er is in 2014 door alle geboortezorgpartijen overeengekomen dat de standaard voor gegevensuitwisseling vernieuwd diende te worden. Hiervoor bleek een wijziging in de aanleverspecificaties en -methodiek noodzakelijk. Om deze wijziging door te voeren hebben de softwareleveranciers van de verloskundig informatiesystemen kosten gemaakt. Deze kosten werden door de leveranciers doorberekend door een toeslag per aangeleverd dossier te vragen. De KNOV heeft verloskundigen vanaf verslagjaar 2022 geadviseerd om deze extra kosten niet te betalen. Dergelijke kosten zitten nu niet in het verloskundige tarief. De KNOV vindt het niet wenselijk dat deze extra kosten voor rekening van de verloskundigen komen. 

De oplossing die alle betrokken partijen nu hebben gerealiseerd, zorgt ervoor dat de kosten niet door de verloskundigen en/of de KNOV gedragen hoeven te worden. En bovenal is er een nieuwe technische verwerking overeengekomen die deze financiële opslag structureel voorkomt. 

We hebben van leden de afgelopen jaren vaak de vraag gehad wanneer we weer kunnen aanleveren. Dat was niet altijd even makkelijk, maar we zijn blij dat we stand hebben gehouden. Het heeft geleid tot een goede oplossing ook om dit in de toekomst te voorkomen. 

De KNOV is ontzettend blij met deze uitkomst en blijft zich inzetten voor een efficiënte en laagdrempelige manier van registreren en aanleveren. We bedanken alle betrokkenen voor hun inzet en bijdrage aan deze gezamenlijke oplossing. Daarnaast bedanken we ook alle verloskundigen alvast voor hun inzet om de data weer compleet te krijgen.