Nieuwsbericht

14 oktober 2024

Afgelopen zomer hebben ruim 800 verloskundigen meegedaan aan het KNOV-onderzoek naar het basistakenpakket (BTP) en praktijkkosten. We geven je hierbij graag een korte update over de stand van zaken.


In het BTP-onderzoek verzamelden we informatie over de tijdsbesteding van eerste- en tweedelijns verloskundigen. Ook is onderzoek gedaan naar de praktijkkosten in de eerstelijns praktijken. De analyse van alle aangeleverde data is bijna afgerond. De voorlopige bevindingen zijn ook al besproken in de zogenaamde duidingssessies met verloskundigen en de directie en het bestuur van de KNOV.  

Duiden en verbanden leggen

De verwachting is dat KPMG, die het onderzoek in opdracht van ons uitvoerde, eind oktober het definitieve rapport zal opleveren. Wij zullen dan eerst de data verder duiden en verbanden leggen met andere onderzoeken, zoals het aankomende kostenonderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het Nivel-onderzoek. Ook gaan we het rapport naast het KNOV-jaarplan 2025 leggen.  

Vervolgens delen we de uitkomsten, inclusief onze duiding en de verbanden, met onze leden. In december organiseren we ook webinars om de uitkomsten met jullie te bespreken.  

Solide beeld door inzet leden

We zijn ontzettend blij met de grote bijdrage van KNOV-leden aan dit onderzoek. Het geeft een solide beeld van de werkzaamheden, kosten en inzet in de praktijken. Hiermee hebben we veel inzichten verkregen die we kunnen gebruiken in de gesprekken over de toekomstige bekostiging van de verloskundige zorg.

Nogmaals veel dank voor jullie inspanningen! 

Ook interessant