Nieuwsbericht

18 november 2020

Zorgverzekeraars Nederland heeft ons ter informatie een update gestuurd omtrent hun proces rondom de continuiteitsbijdrage en mogelijke tussentijdse afrekening. Door de coronacrisis hebben zorgverleners bij zorgverzekeraars een continuïteitsbijdrage aan kunnen vragen. Op dit moment voeren de verzekeraars checks uit om te zien of tussentijdse afrekeningen nodig zijn. Het kan zijn dat je hierover als zorgverlener bericht krijgt.

Wat wordt er gecheckt?

Heb je als zorgverlener een continuïteitsbijdrage ontvangen, dan is dit een voorlopige bijdrage. Om de voorlopige continuïteitsbijdrage vast te stellen, is gekeken naar de te verwachten productie (normomzet) en de werkelijke productie in de betreffende maanden. De hoogte van de bijdrage is op basis hiervan bepaald.

In een tussentijdse afrekening kijken zorgverzekeraars met actuele informatie of de voorlopige bijdrage nog steeds klopt, of dat deze te hoog of laag ingeschat is. Is het verschil tussen de voorlopige bijdrage en de tussentijds opnieuw berekende continuïteitsbijdrage groot, dan kan een zorgverzekeraar een tussentijdse afrekening sturen. Zo willen ze voorkomen dat zorgverleners bij de eindafrekening in 2021 met te grote correcties te maken krijgen.

Bericht van de verzekeraar

De zorgverzekeraars voeren momenteel de checks uit en brengen zorgverleners op de hoogte, wanneer zij daar aanleiding toe zien. Wil je meer weten? Je vindt alle actuele informatie op deze Q&A-pagina van Zorgverzekeraars Nederland. Heb je specifieke vragen over een tussentijdse afrekening, dan kun je hierover contact opnemen met de betreffende zorgverzekeraar.