In Nederland wordt de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) sinds 1 april 2017 in onderzoeksverband aangeboden aan alle zwangere vrouwen als alternatief voor de combinatietest. Afgelopen maand werden de eerste resultaten over de NIPT gepubliceerd. Dit was voor verschillende media aanleiding om aandacht aan de NIPT te besteden.
De Volkskrant: Hoe de NIPT-test zorgt voor wekenlange spanning en stress
Op 29 juni plaatste de Volkskrant een artikel over de NIPT, waarin journalist Joris Zwetsloot vertelt over zijn ervaring met deze screeningstest. De NIPT-test zorgde voor Zwetsloot en zijn zwangere partner voor onverwachte, wekenlange stress en spanning, doordat de test wees op een zeldzame fout in de chromosomen van hun ongeboren kind.
Zwetsloot: "Regelmatig vraag ik me af of ik het weer zou doen, de NIPT, en dan met name het testen op nevenbevindingen. Alleen al van de gedachte dat opnieuw te moeten doormaken, schiet mijn hart in mijn keel." Toch is de verleiding om de test bij een tweede zwangerschap nog een keer te doen groot: "De test bestaat, dus lijkt het gek om hem te laten. De belofte van zekerheid is simpelweg te zoet."
De Telegraaf: ‘Een kindje met Down verrijkt én verarmt je leven’
De Telegraaf publiceerde een artikel waarin de keuzevrijheid van de zwangere vrouw en haar partner een belangrijk onderwerp vormt. Zo heeft de 29-jarige Paula ervoor gekozen de test niet te doen "Wij hadden onze keuze al gemaakt vóór het gesprek begon: afgezien van de uitgebreide 20-weken echo wilden we ons niet laten testen. Ons besluit ligt vast. Een kindje met Down houden we." Paula vraagt zich bovendien af wat de uitslag van de test voor haar persoonlijk toevoegt. "Mensen willen meer zekerheid in hun leven. Dat denken ze te vinden door álles te weten. Maar ik vraag me af of 'alles weten' tijdens een zwangerschap wel gelukkig maakt".
Jeanine van der Ven, verloskundige en betrokken bij het NIPT- consortium vanuit de KNOV, benadrukt in het artikel van de Telegraaf het belang van de keuzevrijheid van de zwangere vrouw en haar partner: "We willen mensen informeren en ondersteunen, maar niet sturen. Hun houding is leidend. We zullen nooit aansturen op de test als mensen dat zelf niet willen.".
Het artikel van de Telegraaf is beschikbaar voor abonnementhouders of wanneer u een account aanmaakt.
Meer informatie
Meer informatie over de NIPT vindt u op de website.