Deze maand zijn de deelnemers aan het Twinning project op studiereis geweest naar Denemarken. Twee Twins, Jolanda Nonkes en Solita Benschop, blikken samen terug.
Jolanda: “Het was een interessante studiereis met 24 verloskundigen uit de 1e, 2e en 3e lijn, het projectteam en de voorzitter en de directeur van de KNOV. We hebben kennisgemaakt met Deense verloskundigen in het Deense systeem. Leuk om de verschillen in de Nederlandse verloskunde te zien ten opzichte van de Deense en met name in de continuïteit van zorg en innovaties. De samenwerking tussen de 1e en 2e lijn daar is een voorbeeld voor ons in Nederland! En tegelijkertijd zijn we ook dankbaar voor de zorg aan onze Nederlandse kraamvrouw; niet alles is beter in het buitenland!”
Solita: “De groep Twins is een diverse groep van verloskundigen, maar ieder individu heeft een enorme rugzak aan kennis en wijsheid over de geboortezorg. Verloskundigen met een eigen praktijk, ervaring in de 2e en 3e lijn, bestuurlijke ervaring, werkend in het onderwerp, masters in de epidemiologie, health sciences, physician asistants, etc. En daarbij zijn de karakters net zo divers 😉. Onze groep werd begeleid door 3 powervrouwen, Erna Kerkhof, Bernice Engeltjes en Franka Cadée, die met humor, geduld en wijsheid de groep dienden en leidden. Ook erg waardevol was dat onze voorzitter Carola en directeur Charlotte ook een deel van de reis meegingen. Het was prettig om hen te kunnen spreken over de koers en visie van de KNOV en hun gedrevenheid te ervaren. Een goede opzet was ook dat iedere Twin een aandeel had in het laten slagen van de reis: van gebakken moederkoekjes en een workshop kraanvogels vouwen tijdens de busreis tot een danssessie op de binnenplaats van het hotel.”
Jolanda over haar ‘Twinrelatie’ met Solita:
“Super fijn om met een leuke, interessante collega op te trekken waarbij je de continuïteit van zorg in het oog houdt en elkaars verhalen vanuit het werk en privé kan delen.”
Naast de nodige ontspannen momenten zoals wandelingen en diners, een paar highlights uit het programma van de studiereis:
- Een bezoek aan het Hillerod Hospital.
- In het Scouting Danisch Headquarters gesproken met de voorzitter en een aantal Deense verloskundigen.
- Een rondleiding in het ziekenhuis van Slagelse.
- Rondleiding in het University Hospital van Aarhus met een kennismaking met Malene Hegenberger (bekend van het speculum).
Jolanda: “Wat opviel was dat er in beide ziekenhuizen geen kraamzorg is, er veel borstvoeding wordt gegeven en er maar 3% thuisbevallingen zijn. En elk ziekenhuis heeft een prachtig bad en een sfeerkamer met muziek, zacht licht, een bevalbad, een tweepersoonsbed en lachgas!” - Hechtcursus verzorgt door Sara Kindberg van Gynzone.
Solita: “De hechttraining vormde een zeer waardevolle aanvulling. De Deense specialistische verloskundigen benadrukten het belang van secuur hechten en het effect hiervan op het welbevinden van vrouwen. De training heeft mij tips en trics gegeven en een grotere bewustwording van hoe belangrijk goed positioneren van de vrouw is voorafgaand aan het hechten. En dat een pudendus blok een optie is in pijnstilling en dat het handiger is om de m. transversus eerst te hechten voordat je de m. bulbocavernosus hecht.
Solita was ook erg onder de indruk van het respect dat de Deense verloskundigen voor elkaar lieten zien: “de 1e lijn en 2e lijn waren duidelijk verbonden in de gezamenlijke zorg voor de vrouw en haar partner en er was een groot wederzijds respect voor elkaars rol en aandeel in de geboortezorg. Ik vind het zo belangrijk dat wij als 1e en 2e lijn realiseren hoe verbonden we zijn, dat we hetzelfde nastreven in het zorgen voor onze zwangeren en dat we niet moeten schromen om van elkaar te leren en elkaar omhoog te klappen. Dat we elkaar kunnen verstevigen en dat we, wanneer we gezamenlijk optrekken, in staat kunnen zijn om verandering te brengen in de zorg voor zwangeren. Wat een sterke beroepsgroep zouden we krijgen als we dat kunnen bewerkstelligen!”
Jolanda besluit de terugblik: “Het was een prachtige reis door Denemarken met mooie indrukken en gesprekken en veel verhalen om mee terug te nemen naar Nederland.”