Nieuwsbericht

14 februari 2023

Gezamenlijk hebben de KNOV en Bo Geboortezorg een brief verstuurd aan de Tweede Kamer. Hierin delen wij onze kijk op de huidige inzet van tolken met verbeterpunten naar de toekomst. Het afgelopen jaar is er beweging gekomen in dit langlopende dossier door een brede lobby vanuit het zorgveld en een aangenomen motie in de Tweede Kamer. Het kunnen inzetten van een tolk draagt bij aan gelijkwaardigheid in de zorg en aan kwalitatief betere en daarmee effectieve zorg. 

Goed nieuws

Per 1 januari 2023 kunnen zowel verloskundigen als kraamverzorgenden gebruik maken van de tariefbeschikking voor een tolkenvergoeding. Dit is goed nieuws! Wij zijn zowel het ministerie van VWS als de NZa erkentelijk dat zij hier met ons werk van hebben gemaakt. 

In geval van cliënten die de Nederlandse taal niet voldoende machtig zijn, wordt door de zorgprofessional en in overleg met de cliënt bepaald of de inzet van een tolk noodzakelijk is. Indien dit het geval is, wordt een deskundige tolk ingeschakeld. Deze kan telefonisch, via beeldbellen of fysiek aan het gesprek deelnemen. De inzet wordt per consult bepaald. De tolk stuurt diens factuur naar de betreffende zorgprofessional. Die professional kan de kosten van de tolk declareren conform de nieuwe tariefbeschikking. De inzet van een tolk beoogt een kwaliteitsverbetering van het zorgtraject doordat de communicatie tussen professional en cliënt verbetert.  

Inzet van tolken

De KNOV en Bo Geboortezorg werken er hard aan om de bekendheid met en de laagdrempeligheid van de inzet van tolken (indien nodig) zoveel mogelijk te bevorderen en benadrukken. Voor een webinar door de KNOV georganiseerd op 15 december 2022 was veel belangstelling onder verloskundigen, kraamverzorgenden en andere betrokkenen. 

Verbeterpunten

De Tweede Kamer heeft op 9 februari een schriftelijk overleg georganiseerd waarmee zij vragen kan stellen aan de minister over de inzet van tolken. De KNOV en Bo geboortezorg hebben hierbij opnieuw de brede oproep om één landelijk telefoonnummer voor de inzet van tolken opgenomen. Ook pleiten wij nogmaals voor de inzet van tolken in ook andere domeinen, zoals het sociaal domein zodat alle zorgprofessionals en hulpverleners indien nodig een tolk kunnen inzetten.

Drie specifieke vragen hebben wij meegegeven aan de Tweede Kamer die de geboortezorg treffen aangezien er nu een tarief is: a) het mogelijk maken van een tolkenvoorziening bij groepsconsulten, b) het niet invoeren van een maximum vergoeding voor een tolk per client, en c) mogelijkheden voor het verlagen van administratieve lasten. 

Bekijk hier onze brief.  
Wij houden jullie op de hoogte van de vragen die de Tweede Kamer heeft gesteld en de antwoorden van de minister.