Vrijdag 13 september vond de KNOV-ledendag plaats in Bunnik. De zon scheen over het prachtige Fort bij Vechten en het was gezellig druk. Het programma? Samen werken aan onze beroepsidentiteit, aan het ideale Verloskundige informatiesysteem (VIS) en aan het versterken van de verloskundige as.
Sluit je aan bij jouw KNOV-platform
Platformsecretaris Quinty Spits gaf een update over de nieuwe KNOV-platforms en nodigde de aanwezigen uit zich aan te sluiten bij hun ‘eigen’ platform. Op deze platforms vind je collega's die werken in dezelfde werksetting om mee te overleggen of bijvoorbeeld handige documenten mee te delen.
Ben je klinisch verloskundige, vertegenwoordiger van een eerstelijns verloskundige organisatie, of werk je kleinschalig?Mail naar Quinty Spits via qspits@knov.nl voor de link en een persoonlijke toegangscode. Gaat er nieuw platform bijna live, (zoals binnenkort de platforms voor praktijkhouders en studenten)? Dan ontvang je een persoonlijke uitnodiging om je aan te sluiten en aanwezig te zijn bij de fysieke startbijeenkomst. Heb je deze niet ontvangen en wil je toch deelnemen aan een platform, stuur dan ook een mail naar Quinty. En wijs vooral ook andere collega-verloskundigen op de platforms!
Meer informatie over de platforms en de positie binnen de vereniging.
Werken aan onze beroepsidentiteit
Verloskundige, dat bén je. Toch? Maar hoe we ons precies onderscheiden van de andere professionals waar we mee werken in de geboortezorg, waar we wel ‘van zijn’ en waarvan niet en hoe we dit uitdragen in ons dagelijkse werk, dat zijn vragen die we met elkaar willen beantwoorden en vastleggen. Dit doen we in het project De Verloskundige beroepsidentiteit dat dit jaar is gestart. In een workshop onder leiding van Michelle ten Berge en Ruth Evers (als schrijvers betrokken bij het project) beschreven de deelnemers een ‘model verloskundige’, een ‘borderline verloskundige’ en een ‘contrary verloskundige’ (wat zijn we níet) en dit leidde tot levendige discussies en waardevolle input voor het project.
Versterk elkaars positie
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is voornemens de zelfstandige registratiebevoegdheid van klinisch verloskundigen in te voeren. Tijdens deze ledendag bespraken we de kansen die dit biedt om onze positie als verloskundigen te versterken en zwangeren beter te begeleiden langs de verloskundige as. Dat vraagt om een goed overleg en afstemming tussen verloskundigen binnen de eerste en tweede lijn. Het zelf kunnen registeren gaat daarbij helpen omdat het inzichtelijk maakt wie welk werk precies verricht en hoeveel werk in de tweede lijn wordt gedaan door verloskundigen.
Meer weten over het voorgenomen besluit van de NZa.
Makkelijker en beter data aanleveren
In de workshop ‘de ideale VIS’ werd besproken wat er nodig is om de kwaliteit van onze data-aanlevering en met name ook het gemak hiervan te verbeteren. De VIS is er voor de ondersteuning van de verloskundige om haar werk zo goed mogelijk te doen en aan wet- en regelgeving te voldoen. De workshop leverde waardevolle input voor het gesprek dat de KNOV 19 september heeft met het ministerie van VWS, het Zorginstituut Nederland, Perined en de VIS-leveranciers. In dat gesprek zoeken we naar een passende oplossing voor de aanlevering, zowel voor de kosten als voor de datakwaliteit. We houden jullie op de hoogte.
Samen de inhoud in
Dank aan iedereen die tijd kon en wilde maken om bij te dragen aan deze dag! Heb jij ook zin om op een informele manier samen te komen met je vakcollega's, te verbinden en samen inhoudelijk de diepte in te gaan? Houd dan donderdag 13 en vrijdag 14 maart 2025 vast vrij voor de KNOV-Tweedaagse, de uitnodiging hiervoor ontvang je binnenkort en dan gaat ook de inschrijving open!