Nieuwsbericht

15 juli 2024

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de prestaties en tarieven voor 2025 gepubliceerd. Naast de stijging van het inkomensdeel van het tarief met 14,47%, zijn de tarieven zoals gebruikelijk geïndexeerd. Hierdoor stijgen de meeste tarieven met 14,26%. De veranderingen voor 2025 zetten we hieronder voor je uiteen.
 

Pre- en anticonceptieconsult

De prestatie van het preconceptieconsult is uitgebreid naar consult voor vrouw met kinderwens of anticonceptievraag. Deze prestatie kun je declareren voor het consult met counseling en het voorschrijven van anticonceptie, evenals voor nacontrole anticonceptie. De NZa trekt de tarieven voor huisartsen en verloskundigen die dezelfde zorg leveren gelijk. Dit zijn de prestaties en de bijhorende tarieven:

  • Consult voor vrouw met kinderwens of anticonceptievraag, korter dan 20 minuten (€ 31,86); 
  • Consult voor vrouw met kinderwens of anticonceptievraag, 20 minuten en langer (€ 63,72). 

Nieuwe prestatie echo IUD

Er is een nieuwe prestatie toegevoegd voor de declaratie van de echo bij een (na)controle van een spiraaltje. Als er volgens de NHG-Standaard Anticonceptie (2020) een echo is geïndiceerd, dan kun je de prestatie Echo ter controle van de ligging van een IUD declareren. Het tarief van deze prestatie is € 50,37 en ook gelijk aan het tarief voor huisartsen.
Meer informatie over deze nieuwe prestaties

Geleverde zorg eindelijk betaald 

Samen met de KNOV-commissie Anticonceptie hebben we ons sterk gemaakt voor de vergoeding van de IUD-echo en het anticonceptieconsult. We zijn dan ook blij dat de zorg die we al jaren leveren, nu eindelijk ook betaald wordt. Deze verandering versterkt de positie van verloskundigen binnen de anticonceptiezorg in de eerste lijn. 

Inkomensdeel gestegen

De tarieven voor verloskunde zijn opgebouwd uit een arbeidskostencomponent (inkomstendeel), praktijkkostenbestanddeel en de rekennorm van 106,6 eenheden per jaar. In opdracht van de NZa heeft onderzoeksbureau Berenschot dit jaar de functiezwaarte van praktijkhoudende verloskundigen onderzocht, met als doel de arbeidskostencomponent te herijken.  

Op basis van het onderzoek is de normatieve arbeidskostencomponent (NAC) vastgesteld op € 144.668 (voor 2024). Dit betekent een stijging van 14,47% ten opzichte van de NAC in de beleidsregel van 2024. Deze stijging sluit aan bij de zwaardere verantwoordelijkheden van praktijkhoudende verloskundigen en heeft betrekking op zowel het werk als verloskundige als het praktijkhouderschap. 

De stijging in de tarieven voor 2025 komt grotendeels door de stijging van het inkomensdeel van het tarief. 

Counseling prenatale screening vervalt 

De counseling prenatale screening vervalt per 2025 in de NZa-beleidsregel. De bekostiging voor counseling wordt vergoed vanuit de rijksbegroting en het RIVM bepaalt het tarief. De declaratie van counseling verloopt dan via Peridos. 

Kostprijsonderzoek NZa

De NZa brengt via een kostprijsonderzoek de gemaakte kosten voor de verloskundige prestaties in kaart. Ze gebruiken hiervoor de jaarrekeningen van 2023. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek zullen zij de tarieven voor verloskunde herijken.

De dataverzameling van het kostenonderzoek van de NZa start in september en loopt tot en met november 2024. De NZa benadert in deze periode een groot aantal verloskundige praktijken en vraagt hen om gegevens te delen. Je bent verplicht om hier gehoor aan te geven.

De uitkomsten van het kostenonderzoek worden in juli 2025 bekendgemaakt. De tarieven voor verloskundige zorg in de eerste lijn zullen per 1 januari 2026 hierop aangepast worden.  

Verder lezen