Nieuwsbericht

20 augustus 2024

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de planning van haar kostenonderzoek aangepast. Oorspronkelijk zou de dataverzameling plaatsvinden in september en oktober 2024. Dit is vanwege onvoorzien extra uitzoekwerk en de complexiteit van het kostenonderzoek kraamzorg verplaatst naar januari en februari 2025. 

De NZa voert het kostenonderzoek uit om de tarieven voor de verloskunde te herijken. Tijdens het kostenonderzoek wordt de kostprijs van de verschillende verloskundige prestaties, op basis van de jaarrekeningen 2023, berekend. In december en januari benadert de NZa  een groot aantal verloskundige praktijken en vraagt hen om gegevens te delen. Wordt jouw praktijk ook benaderd? Dan ben je verplicht om hier gehoor aan te geven.  

De latere start van het kostenonderzoek zal volgens de NZa geen effect hebben op de publicatie van de uitkomsten. De organisatie streeft ernaar om de uitkomsten van het kostenonderzoek, inclusief de nieuwe tarieven die per 1 januari 2026 ingaan, in juli 2025 bekend te maken. 

Klankbordgroep 

Voor het kostenonderzoek heeft de NZa een klankbordgroep samengesteld om mee te denken met het onderzoek. Via de klankbordgroep blijven we op de hoogte van het onderzoeksproces en kunnen we gevraagd worden om duiding te geven aan bevindingen uit het onderzoek. In de klankbordgroep zitten vertegenwoordigers van Zorgverzekeraars Nederland, BEN, Federatie VSV’s en de KNOV. De leden van onze eigen werkgroep Kostenonderzoek lezen ook mee met alle NZa-stukken. Zij sluiten ook (roulerend) aan bij de klankbordgroepbijeenkomsten van de NZa.  

NZa kostenonderzoek en KNOV-basistakenpakket

De uitkomsten van het KNOV-onderzoek naar het basistakenpakket (BTP) gebruiken we als onderbouwing in de gesprekken met de NZa. Naar verwachting ontvangen wij de resultaten van ons BTP-onderzoek voorafgaand aan de uitvraagperiode van de NZa, dus dat sluit goed op elkaar aan. In onderstaande afbeelding is de tijdlijn van beide onderzoeken weergeven.  

Vragen

De komende tijd nemen we jullie via nieuwsberichten mee in de voortgang van het BTP-onderzoek en het kostenonderzoek van de NZa. Heb je vragen over het kostenonderzoek of over het onderzoek naar het basistakenpakket? Stel deze dan via mijnKNOV aan de helpdesk.  

Verder lezen