Nieuwsbericht

24 september 2020

Als vereniging hebben we de afgelopen jaren ingezet op wettelijke erkenning van de positie van de klinisch verloskundige. Samen met de NVOG is een tiental jaren een stuurgroep klinisch verloskundigen gevormd die de volgende opdrachten meekreeg:

  • Het opstellen van een beroepsprofiel
  • Het opstellen van een leidraad
  • Het opstellen van een opleidingsprofiel
  • Het voorbereiden van de aanvraag voor de wettelijke erkenning van de klinisch verloskundige als specialistentitel en inrichten van het specialistenregister
  • Het opzetten van de opleiding

Resultaten van de stuurgroep

Dit heeft onder andere geleid tot het beroepsprofiel klinisch verloskundige, de leidraad voor een protocol binnen het ziekenhuis waarmee handvatten worden geboden voor de verdeling van verantwoordelijkheden tussen de gynaecoloog en de klinisch verloskundige, een landelijk opleidingsprofiel, een aanvraag bij het ministerie van VWS voor de specialistentitel, de contouren van een kwaliteitsregister klinisch verloskundigen en een geaccrediteerde master klinisch verloskundige van 120 studiepunten in samenwerking met de Hogeschool Rotterdam.

Wettelijke borging door een specialistentitel en -register

De erkenning van de positie van de klinisch verloskundige is echter nog niet wettelijk geborgd. Om de specialistentitel te verkrijgen is een specialistenregister waaraan een beschermde (ook wel: privaatrechtelijke) titel is verbonden noodzakelijk. Daarvoor dient er een bekostigde en lopende master te zijn. Beide vereisten tot op heden nog niet gerealiseerd.

Afwijzing aanvraag

Begin dit jaar kregen wij het verzoek van VWS om onze lopende aanvraag voor de specialistentitel te bespreken met het Zorginstituut Nederland (ZIN). Het Zorginstituut informeert de minister over de Wet BIG en opname van specialismen hierin (Art. 14). Vanuit dit gesprek heeft het ZIN aangegeven aan de minister dat zij hier niet over kunnen adviseren, omdat er niet aan de wettelijke vereisten is voldaan. Zij refereren hier naar het nog niet werkende specialistenregister dat is verbonden aan de privaatrechtelijke titel zoals hierboven beschreven. Voor het ministerie van VWS gaf dit voldoende grond om de aanvraag voor een specialistentitel klinisch verloskundige af te wijzen.

Nieuwe wegen om te komen tot juridische borging van de bevoegdheden van de klinisch verloskundigen

De stuurgroep klinisch verloskundigen is teleurgesteld over de reactie en blijft zich actief inspannen om de positie van de klinisch verloskundigen ondanks deze tegenslag juridisch goed regelen. In de praktijk zijn er protocollen en werkafspraken die de verantwoordelijkheden tussen klinisch verloskundigen en gynaecologen geregeld hebben. De klinisch verloskundigen die ook zijn opgeleid tot Physician Assistant (PA) zijn sinds 2018 zich te registreren als PA in het BIG-register Hierdoor is wettelijk geborgd dat zij handelingen mogen verrichten in de klinische setting vanuit hun eigen specialisme. Voor zowel de klinisch verloskundigen als de PA verloskundigen geldt echter nog steeds dat zij niet bevoegd zijn om verloskundige handelingen te verrichten in de klinische setting. De stuurgroep klinisch verloskundigen wil zich nog steeds inzetten om dit hiaat weg te nemen. De KNOV en NVOG werken hierin zeer constructief samen en hebben gezamenlijk gekeken welke oplossingsrichtingen we nu voor handen hebben. KNOV en NVOG zitten op dezelfde lijn en willen dit langlopende dossier graag samen snel en goed tot een einde brengen. Vanuit die ambitie bezint de stuurgroep zich op andere wegen om te komen tot de juridische borging van de bevoegdheden van de klinisch verloskundigen.

We houden je via de nieuwsbrief op de hoogte van de ontwikkelingen!