Nieuwsbericht

17 september 2024

Het Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie (SRI) heeft de richtlijn Desinfectie huid en slijmvliezen plus puncties gepubliceerd. Deze richtlijn beschrijft de noodzaak voor huiddesinfectie en huiddesinfectiemiddelen bij patiënten die een ingreep moeten ondergaan. Waar mogelijk nemen we deze SRI-richtlijn mee in de herziening van onze richtlijn Hygiëne en infectiepreventie.


Verloskundigenpraktijken werken volgens de richtlijn Hygiëne en infectiepreventie in de huisartsen- en verloskundigenpraktijk (2018). Samen met het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) zijn wij een traject gestart om deze richtlijn te herzien. De herziene SRI- richtlijn Desinfectie huid en slijmvliezen plus puncties (2024) nemen we waar mogelijk hierin mee. 

De SRI-richtlijn betreft de herziening van de WIP-richtlijnen 'Desinfectie van huid en slijmvliezen' en 'Puncties'. Met het uitbrengen van deze richtlijn komen de twee WIP-richtlijnen te vervallen. In de richtlijn komen onderwerpen ‘huiddesinfectie’ en ‘algemene voorzorgsmaatregelen punctie/biopsie/injectie’ aan de orde. 

Bekijk de SRI-richtlijn Desinfectie huid en slijmvliezen plus puncties