Nieuwsbericht

15 juli 2024

Het Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie (SRI) heeft de richtlijn Accidenteel bloedcontact, preventie van prik-, spat-, snij- en bijtaccidenten gepubliceerd. Deze richtlijn gaat over preventieve maatregelen en nemen wij waar mogelijk mee in de herziening van onze richtlijn Hygiëne en infectiepreventie in de huisartsen- en verloskundigenpraktijk. 


Verloskundigenpraktijken werken volgens de richtlijn Hygiëne en infectiepreventie in de huisartsen- en verloskundigenpraktijk (2018). Samen met het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) zijn wij een traject gestart om deze richtlijn te herzien. De herziene SRI- richtlijn Accidenteel bloedcontact (2024) nemen we waar mogelijk hierin mee. 

De SRI-richtlijn betreft de herziening van de WIP-richtlijnen Accidenteel bloedcontact ziekenhuizen, Accidenteel bloedcontact verpleeg-, woon-, en thuiszorg en Accidenteel bloedcontact revalidatiecentra. Deze richtlijnen zijn samengevoegd tot één overkoepelende richtlijn Accidenteel bloedcontact, preventie van prik-, spat, snij- en bijtaccidenten die voor de verschillende zorgdomeinen toepasbaar is. De aanbevelingen zijn generiek opgesteld en gelden voor de genoemde zorgdomeinen. Indien noodzakelijk zijn er per zorgdomein specifieke en/of afwijkende aanbevelingen geformuleerd. 

Bekijk de SRI-richtlijn accidenteel bloedcontact