De multidisciplinaire richtlijn Hypertensieve aandoeningen is officieel gepubliceerd. Deze richtlijn gaat in op de voorspellende waarde van lichamelijke klachten, de testeigenschappen van de dipstick, de waarde van automatische bloeddrukmeters en het voorlichten over de psychische impact van hypertensieve aandoeningen tijdens de zwangerschap, baring en kraamperiode.
De MDR Hypertensieve aandoeningen is in samenwerking met onder andere de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) ontwikkeld en geeft antwoord op de volgende uitgangsvragen:
- In welke mate voorspellen lichamelijke klachten een hypertensieve aandoening in de zwangerschap?
- Wat zijn de testeigenschappen van de dipstick voor eitwitbepaling in de urine?
- Wat is de waarde van een automatische bloeddrukmeter in de huidige praktijk?
- Welke voorlichting kan gegeven worden aan zwangeren over de psychische impact van het doormaken van ernstige hypertensieve aandoeningen?
Webinar en flowchart
Op donderdag 3 oktober organiseerden we het webinar Hypertensie. Dit was de tevens de start van implementatie van deze richtlijn voor verloskundigen. Tijdens dit webinar bespraken we de aanbevelingen, de achtergrond van de aanbevelingen en hoe je daar in de praktijk mee om kunt gaan. Naast aandacht voor de aanbevelingen bespraken we ook de flowchart rondom hypertensie en het toetsgroepprogramma. De publicatie van de flowchart en het toetsgroepprogramma volgen binnenkort. Op basis van de ontvangen feedback willen we deze eerst aanpassen. Het webinar kun je wel al terugkijken.
MDR vervangt KNOV-Standaard uit 2011
De MDR Hypertensieve aandoeningen (2023) is de herziening van de KNOV-Standaard Hypertensieve aandoeningen tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamperiode (2011). Met de publicatie van deze nieuwe richtlijn is de KNOV-Standaard uit 2011 komen te vervallen.
Naar de richtlijn Hypertensieve aandoeningen
Richtlijnmodules NVOG
De NVOG heeft in 2022, in samenwerking met onder andere de KNOV, al meerdere multidisciplinaire richtlijnmodules over hypertensieve aandoeningen in de zwangerschap gepubliceerd. Die modules betreffen voornamelijk medisch-technische vraagstukken, waaronder bijvoorbeeld het gebruik van acetylsalicylzuur tijdens de zwangerschap ter preventie van pre-eclampsie (PE). Deze nieuwe modules, met de KNOV als penvoerder, zijn een mooie aanvulling.
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Kwaliteitsgelden vanuit ZonMw.