Nieuwsbericht

19 januari 2022

Het CPZ heeft namens alle geboortezorgpartijen een brief gestuurd aan het Landelijk Netwerk Acute Zorg om nadrukkelijke aandacht te vragen voor de nijpende capaciteitsproblematiek in de (acute) verloskunde. Alles moet erop gericht zijn dat we in Nederland zowel de planbare als acute verloskunde beschikbaar houden voor eenieder die dat nodig heeft. Het hebben van (realtime) inzicht in de capaciteit kan hierbij helpend zijn, maar ziet de KNOV niet als oplossing voor het capaciteitsprobleem. 
 
Het CPZ heeft in afstemming met het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), het initiatief genomen om met de landelijke geboortezorgpartijen te onderzoeken of er draagvlak is voor het landelijk implementeren van het Landelijk Platform Zorgcoördinatie (LPZ) geboortezorg dashboard. Dit dashboard geeft inzicht in de beddencapaciteit op de ziekenhuisafdelingen verloskunde en neonatologie.

Geboortezorgpartijen enthousiast over de voordelen 

In regio Zuid-West is het LPZ dashboard doorontwikkeld voor de acute geboortezorg en inmiddels succesvol bij tien ziekenhuizen in deze regio geïmplementeerd. De landelijke geboortezorgpartijen zijn onder de indruk van dit dashboard en zijn het erover eens dat dit dashboard een belangrijke bijdrage kan leveren aan het realiseren van zowel regionaal als bovenregionaal realtime inzicht in de beschikbare capaciteit voor de acute verloskunde. Dit helpt de huidige beschikbare capaciteit optimaal te benutten. Het scheelt tijd wanneer het ‘rondbellen’ door verloskundigen/artsen minder nodig is. Daarmee voorkomen we ook onnodige ongerustheid bij barende vrouwen. Hoewel dit dashboard geen oplossing biedt voor de nijpende tekorten in de geboortezorg en er ook nog de nodige vragen leven bij de geboortezorgpartijen, zijn zij enthousiast over de voordelen voor het krijgen van inzicht in capaciteit, steunen het initiatief voor (landelijke) implementatie en willen hier ook aan bijdragen. 

Vervolgstappen en doorontwikkeling 

Het LNAZ heeft aangegeven het proces tot het krijgen van (realtime) inzicht in de capaciteit te kunnen ondersteunen en de technische implementatie van het LPZ te kunnen faciliteren. Het CPZ heeft het LNAZ verzocht de ondersteuning van dit proces samen met de regio’s en betrokken partijen op te pakken. Het CPZ draagt, in afstemming met de geboortezorgpartijen, graag bij aan de implementatie van het LPZ. 

Inzicht in de beschikbare bedden helpt met het optimaliseren van de inzet van beschikbare capaciteit. Inzicht in de aankomende bevallingen helpt ook de beschikbare capaciteit optimaal te benutten. Momenteel wordt door LNAZ ook verkend of het mogelijk is om met behulp van bijvoorbeeld à terme data prognosemodellen te maken. Hiermee kan aan de hand van het verwachte aantal geboortes een inschatting worden gemaakt over de benodigde capaciteit en proactief actie worden ondernomen om vraag en capaciteit zo goed mogelijk op elkaar af te. Daarnaast vindt er nog een nadere verkenning plaats om te bepalen of naast regionale opvang, bovenregionale spreiding en coördinatie van cliënten door het LCPS het juiste middel is om in te zetten. 
 
De KNOV vindt dat er naast het verkrijgen van inzicht meer moet gebeuren om het capaciteitsprobleem aan te pakken. Het krijgen van inzicht is mooi, maar niet de oplossing voor het capaciteitsprobleem. Er moet meer ingezet worden op preventie, het verplaatsen zorg, 
het minder doen van planbare zorg in ziekenhuizen etc.