Nieuwsbericht

22 november 2024

Op donderdag 12 december 2024 verdedigt Joyce Kors haar proefschrift 'Optimizing Autonomy-Supportive Consultation, An investigation in the context of prenatal consultations in maternity care'. In haar proefschrift bekijkt ze de interactie en besluitvorming tijdens prenatale consulten in de geboortezorg.


Met dit proefschrift is een basis gelegd voor het ontwikkelen van trainingen om professionals in de geboortezorg te helpen hun interacties en ondersteuning bij besluitvorming tijdens prenatale consulten te optimaliseren.

Joyce is beleidsadviseur bij AVAG, is onderwijskundige en is van oorsprong verloskundige. Haar promotie vindt plaats op donderdag 12 december om 9.30 uur in de Aula van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Iedereen met interesse is welkom. De promotie is ook live te volgen via: https://www.youtube.com/c/VUBeadlesOffice

Keuzevrijheid daagt geboortezorg uit

De afgelopen jaren is de complexiteit van consulten in de geboortezorg sterk toegenomen. Cliënten worden geconfronteerd met een breed scala aan keuzemogelijkheden, variërend van prenatale screening en lifestyle-interventies tot gewenste zorg tijdens de baring. Daarbij wordt de begeleiding van cliënten bij keuzeprocessen nog complexer door capaciteitstekorten in zowel de eerste als tweede lijn en de frequente overdracht van zorg. Dit heeft geresulteerd in minder goede ervaringen onder cliënten, vooral op het gebied van communicatie en keuzevrijheid.

Autonomie-ondersteunende consultvoering als oplossing

In haar proefschrift onderzoekt Joyce het concept van autonomie-ondersteunende consultvoering (Autonomy-Supportive Consultation, ASC) binnen de prenatale zorg. ASC, gebaseerd op de Self Determination Theory, richt zich op het vervullen van de psychologische basisbehoeften van cliënten: autonomie, competentie en verbondenheid. Door tegemoet te komen aan deze behoeften worden cliënten meer autonoom gemotiveerd en zelfregulerend waardoor zij beter in staat zijn eigen keuzes te maken ten aanzien van hun gezondheid.

Vermijden ongemakkelijke onderwerpen gaat ten koste van echt persoongerichte zorg

Het onderzoek omvat vijf studies, waaronder een realist review en een kwalitatieve en kwantitatieve observatiestudie. De resultaten tonen aan dat, ook al zijn sommige elementen van ASC geïntegreerd in de dagelijkse praktijk, er nog ruimte is voor verbetering. Zorgprofessionals bieden cliënten vaak ruimte en keuzevrijheid, maar schromen soms om diepgaande gesprekken te voeren en de besluitvorming van de cliënt te structureren. Er is een duidelijke neiging om ongemakkelijke onderwerpen te vermijden, wat ten koste gaat van echt persoonsgerichte zorg.

De weg vooruit: training en een 'brave space' zorgklimaat

Op basis van deze bevindingen benadrukt Joyce de noodzaak om trainingen te ontwikkelen waarin zorgprofessionals leren hoe ze hun interacties en het besluitvormingsproces van de cliënt kunnen optimaliseren. Een centraal aspect hierin is het leren creëren van een 'brave space' consultklimaat. Een omgeving waarin moeilijke en soms pijnlijke onderwerpen openlijk kunnen worden besproken, waarbij steun en respect gegarandeerd zijn.

Conclusie: naar persoonsgerichte geboortezorg

Dit proefschrift biedt een belangrijke basis voor verdere ontwikkeling van persoonsgerichte geboortezorg. Door ASC te optimaliseren, kunnen zorgprofessionals een belangrijke stap zetten naar geboortezorg, waarbij de autonomie en behoeften van de cliënt centraal staan.

Hoewel dit onderzoek is uitgevoerd in de context van de geboortezorg zijn de bevindingen ook relevant voor professionals in andere contexten. Door tegemoet te komen aan de psychologische basisbehoeften worden mensen meer autonoom gemotiveerd, wat zorgt voor meer zelfregulerend gedrag. Dit stelt mensen in staat eigen keuzes te maken. Onderzoek laat zien dat mensen beter in staat zijn gedragsveranderingen vol te houden wanneer dit eigen autonome keuzes zijn.

Meer weten?

Ga naar de website van AVAG voor de digitale versie van het proefschrift
Heb je vragen over de promotie of het proefschrift? Stel deze aan Joyce via: joyce.kors@inholland.nl.