Nieuwsbericht

23 november 2020

Op 8 december promoveert verloskundige Anna Seijmonsbergen-Schermers. Haar proefschrift gaat over variatie in het gebruik van geboorte-ingrepen, met in het bijzonder aandacht voor episiotomie.

Grote verschillen in aantal geboorte-ingrepen

Ingrijpen in het geboorteproces kan nodig zijn om problemen bij moeder en/of kind te voorkomen of te verhelpen. Maar zowel te veel als te weinig gebruik van geboorte-ingrepen kan juist tot schade leiden. Tussen landen en tussen provincies in Nederland zijn grote verschillen in hoe vaak sommige geboorte-ingrepen worden gebruikt. Grote verschillen zijn een signaal dat er in sommige gevallen mogelijk te weinig en in andere gevallen mogelijk te veel ingegrepen wordt. Het in kaart brengen van deze verschillen levert belangrijke inzichten op en draagt bij aan het verhogen van de kwaliteit van de geboortezorg. Dit leidt tot betere uitkomsten voor moeder en kind en positievere ervaringen van vrouwen.

Verschillende visies op episiotomie

Het proefschrift van Anna Seijmonsbergen-Schermers laat zien dat er grote ongewenste verschillen zijn in de toepassing van geboorte-ingrepen, zowel tussen dertien landen in het proefschrift als tussen de twaalf provincies van Nederland. Naast het beschrijven van de verschillen in frequentie, gaat ze in dit proefschrift in op indicaties voor het zetten van een knip, ook wel episiotomie genoemd, visies van zorgverleners op het zetten van een episiotomie en of het hechten van de perineumhuid nodig is. De verschillende visies van zorgverleners op het toepassen van een episiotomie kunnen mogelijk een deel van de variatie hierin verklaren.

Betere implementatie wetenschappelijke onderbouwing

Het proefschrift concludeert dat er onvoldoende consensus is over doelmatig gebruik van sommige ingrepen. Voor andere ingrepen is er wetenschappelijke onderbouwing wanneer deze moeten worden toegepast, maar is deze kennis in een groot aantal landen onvoldoende geïmplementeerd. Het verbeteren van de implementatie hiervan zal leiden tot minder onderlinge verschillen en een afname in zowel overmatig als te weinig gebruik van ingrepen. Dit zal de kwaliteit van de geboortezorg verbeteren.

Meer weten?

Het proefschrift van Anna is te lezen op: https://www.gildeprint.nl/case/intervene-or-interfere/