Nieuwsbericht

08 augustus 2024

De NZa heeft met terugwerkende kracht de postcodelijst ‘opslagwijken’ uitgebreid. Dit betekent dat de extra vergoeding die voor deze wijken van kracht is alsnog gedeclareerd kan gaan worden voor cliënten in deze postcodegebieden. De meeste toegevoegde postcodegebieden bevinden zich in de gemeenten Amsterdam, Rotterdam en Den Haag  

Wat is er aan de hand? 

De NZa publiceert jaarlijks voor de huisartsen- en verloskundigezorg een postcodelijst met de zogenaamde opslagwijken. De zorg die geleverd wordt in opslagwijken kent over het algemeen een hogere intensiteit, wat een hogere vergoeding rechtvaardigt. Op basis van deze postcodelijst kan de hiervoor vastgestelde toeslag in rekening worden gebracht. In 2021 bleek dat deze lijst sinds 2019 niet compleet was. De ontbrekende postcodes zijn toegevoegd per 2022.  

In de tussenliggende jaren zijn huisartsen- en verloskundigenpraktijken dus niet voldoende gecompenseerd voor het verrichte (extra) werk in opslagwijken. Voor de huisartsen is hier eerder al een oplossing voor in werking getreden en het is goed dat dit nu ook het geval is voor de verloskundigen. De NZa heeft nu voor de verloskundigen een tijdelijke tariefbeschikking gepubliceerd, ter correctie van het gemiste inkomen. De tariefbeschikking gaat in met terugwerkende kracht vanaf 2019 en is beschikbaar tot 1 januari 2026. 

Om hoeveel compensatie gaat het?  

In de tijdelijke tariefbeschikking is voor elk jaar van 2019 tot en met 2021 een afzonderlijk maximumtarief vastgesteld. De NZa heeft een impactanalyse uitgevoerd op basis van declaratiedata. Hieruit blijkt dat verloskundigen tussen 2019 en 2021 ongeveer één miljoen euro aan inkomsten zijn misgelopen. Deze gemiste inkomsten zijn verdeeld over 714 praktijken en het speelt bij bijna alle zorgverzekeraars. Het gemiddelde gemiste bedrag per praktijk bedraagt € 1.353,73. Echter, de spreiding tussen de praktijken is aanzienlijk. Sommige praktijken hebben veel meer inkomen gemist, terwijl andere praktijken (bijna) geen inkomsten zijn misgelopen.  

Wanneer kom je in aanmerking voor de compensatie? 

Sinds 2022 zijn deze 2591 extra postcodegebieden wel structureel opgenomen, dus sindsdien verloopt de uitbetaling van de opslag al correct. De lijst is als bijlage opgenomen bij de tariefbeschikking. Als je in 2019 tot en met 2021 zorg hebt geleverd aan cliënten woonachtig in de toegevoegde postcodegebieden, kun je voor die cliënten binnenkort de opslag alsnog gaan declareren.  

Declareren kan binnenkort

Om de correctie mogelijk te maken, moeten er nog enkele voorbereidingen getroffen worden, onder andere door Vektis en door de softwareleveranciers. Zodra Vektis de aanvullende prestatiecodes bekend heeft gemaakt brengen we je hiervan op de hoogte. Binnen de KNOV werken we aan praktische informatie die stapsgewijs uitlegt hoe je per VIS de compensatie kunt gaan declareren.  

Wil je alvast weten of jouw praktijk in aanmerking komt voor de compensatie? In dit overzicht van de NZa kun je zien welke postcodes zijn toegevoegd per gemeente; hiermee kun je voor jezelf al terugzoeken of je in de periode van 2019 tot en met 2021 cliënten hebt begeleid binnen deze toegevoegde postcodegebieden.  

Vereenvoudigen declareren 

We zijn ons bewust van de extra administratieve handelingen die nodig zijn om de gemiste inkomsten te compenseren. Samen met de NZa en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) hebben we gekeken naar mogelijkheden om de compensatie niet per client maar op een andere manier te regelen. Helaas zou dat lijden tot onjuiste compensatie, waardoor met terugwerkende kracht declareren de enige mogelijkheid is gebleken. Wij gaan in gesprek met de Verloskundig Informatie Systemen om vanuit de systemen te bekijken of declaratie vereenvoudigd kan worden. 

Meer informatie 

Binnenkort delen we meer informatie over hoe je de compensatie kunt declareren per VIS.