Nieuwsbericht

15 juli 2024

Vanaf 1 januari 2025 kunnen verloskundigen die op medische indicatie een controle-echo voor de ligging van een IUD (spiraaltje) maken, dit ook declareren. Ook de declaratie van een anticonceptieconsult is vanaf volgend jaar mogelijk. Samen met de KNOV-commissie Anticonceptie hebben wij ons hier sterk voor gemaakt en zijn blij dat de zorg die verloskundigen al jaren leveren, nu ook betaald wordt. 
 

Prestatie voor echo IUD 

Vanaf 1 januari 2025 kun je, als er sprake is van een medische indicatie, bij een (na)controle van een geplaatst spiraaltje de prestatie Echo ter controle van de ligging van een IUD declareren. Het tarief van deze prestatie is € 50,37 en is gelijk aan die van huisartsen. 

Indicaties voor echo

De indicaties voor deze echo zijn opgenomen in de NHG-Standaard Anticonceptie: niet zichtbare draadjes bij de nacontrole en bij vermoedelijke dislocatie of uterusperforatie op basis van pijn in de onderbuik en/of koorts en/of aanhoudend vaginaal bloedverlies. Wij werken op dit moment aan een praktische handreiking bij de NHG-Standaard Anticonceptie en verwachten deze na de zomer met jullie te delen. 

Uitbreiding preconceptieconsult met anticonceptieconsult

Ook nieuw in de beleidsregel en tariefbeschikking 2025 is de uitbreiding van het preconceptieconsult naar consult voor vrouw met kinderwens of anticonceptievraag. Je kunt het consult declareren bij het anticonceptieconsult en bij de nacontrole na voorgeschreven anticonceptie.  

Als een vrouw met anticonceptievraag bij de verloskundige komt, voer je volgens de NHG-Standaard Anticonceptie (2020) de anamnese, counseling, risicoanalyse en het voorschrijven van het anticonceptiemiddel uit. Het consult kan worden gedeclareerd als voorgenoemde handelingen hebben plaatsgevonden. Onder een anticonceptieconsult valt niet de algemene voorlichting over anticonceptie, zoals in het kraambed en tijdens de nacontrole besproken wordt. 

Geleverde zorg eindelijk betaald

Samen met de KNOV-commissie Anticonceptie hebben we ons sterk gemaakt voor de vergoeding van de IUD-echo en het anticonceptieconsult. We zijn dan ook blij dat de zorg die we al jaren leveren, nu eindelijk ook betaald wordt. Deze verandering versterkt de positie van verloskundigen binnen de anticonceptiezorg in de eerste lijn.  

Ook interessant