Nieuwsbericht

27 juni 2024

Het bureau wordt regelmatig benaderd door leden met vragen en soms ook onvrede over het Pensioenfonds (SPV). Hieronder informeren we je over het ontstaan van het pensioenfonds, de rol van KNOV, en de mogelijkheid om in gesprek te gaan met de Deelnemersvereniging Pensioenfonds verloskundigen (DPV).  

Geen gepensioneerde verloskundigen meer in armoede

In 1973 is de Stichting Pensioenfonds voor Verloskundigen (SPV) door de KNOV opgericht. Per baring werd toen 1 gulden vanuit het ziekenfonds naar SPV gestort. Er heerste grote armoede onder gepensioneerde verloskundigen. Het Ter Burghfonds, een liefdadigheidsfonds waaraan verloskundigen vrijwillig konden doneren, bleef nog tientallen jaren actief om gepensioneerde verloskundigen die in armoede leefden financieel te ondersteunen. Door het realiseren van een stabiel en collectief pensioenfonds, is dit liefdadigheidsfonds tegenwoordig gelukkig niet meer nodig. 

De deelnemersvereniging

Inmiddels mogen beroepsverenigingen geen pensioenfondsen meer beheren. Om die reden zijn deelnemersverenigingen opgericht, waaronder DPV voor de verloskundigen. DPV bepaalt de inhoud van de pensioenregeling. Dat maakt dat de KNOV nu een neutrale houding aanneemt ten opzichte van de uitvoerder en inhoud van het pensioenfonds voor verloskundigen.

DPV gaat graag in gesprek

Heb je vragen over de pensioenregeling of is er iets wat je graag anders ziet? Neem dan contact op met DPV. Wil je in gesprek met het bestuur van DPV?  11 juli is een digitale bijeenkomst gepland. Meld je aan voor deelname.

‘ Het DPV bestuur is altijd benaderbaar en staat open voor vragen. Ze hebben geprobeerd om leden mee te nemen in de aankomende veranderingen in het nieuwe pensioenstelsel. In 2023 hebben er (digitale) regiobijeenkomsten plaatsgevonden om leden hierin mee te nemen. Er stond al een 'praat met het bestuur' sessie gepland op 11 juli van 19.30u-20.30u. Deze datum is eerder al gecommuniceerd via de mail en via het blad 'Ons pensioen' .  In deze sessie kunnen er vragen worden gesteld over de veranderingen van het nieuwe pensioenstelsel. Het lijkt ons de uitgelezen mogelijkheid om hier gebruik van te maken en in gesprek te gaan met het DPV bestuur. Namens het DPV bestuur willen we benadrukken dat we open en transparant willen zijn en het streven hebben om het voor iedereen zo goed mogelijk te regelen. We zien jullie graag online op 11 juli zodat eventuele onduidelijkheden worden gehoord. Natuurlijk staan we ook open voor kritische vragen en willen graag een pensioenregeling inrichten die aansluit bij de wensen van de deelnemers.’ Aldus DPV. 

Meer informatie 

Wil je meer weten over het ontstaan van SPV en DPV? Kijk dan op de website van het pensioenfonds.