Nieuwsbericht

23 oktober 2024

Eerste en tweedelijns geboortezorgverleners leveren al bijna 40 jaar hun perinatale data aan bij Perined. De aanleverpercentages van ook de verloskundigen zijn daarbij altijd zeer hoog geweest (>99%). De laatste jaren is juist deze aanlevering echter fors gedaald. Op 19 september kwamen op uitnodiging van de KNOV, Perined, Zorginstituut Nederland, Onatal, Orfeus, Vrumun en de KNOV zelf bijeen om tot een oplossing te komen voor deze sterk gedaalde data-aanlevering. Deze partijen zijn de belangrijkste om de huidige impasse te doorbreken. Het ministerie van VWS was aanwezig als toehoorder.
 

De aanlevering fors gedaald 

KNOV adviseert leden in 2022 extra kosten niet te betalen
Er is in 2014 door alle geboortezorgpartijen overeengekomen dat de standaard voor gegevensuitwisseling vernieuwd diende te worden. Hiervoor bleek een wijziging in de aanleverspecificaties en -methodiek noodzakelijk. Om deze wijziging door te voeren hebben de softwareleveranciers van de verloskundige informatiesystemen kosten gemaakt. Deze kosten worden door de leveranciers doorberekend, door een toeslag per aangeleverd dossier te vragen. De KNOV heeft vanaf verslagjaar 2022 verloskundigen geadviseerd om deze extra kosten niet te betalen. Dergelijke kosten zitten nu niet in het verloskundige tarief en de KNOV vindt het niet wenselijk dat deze extra kosten voor rekening van de verloskundigen komen.

Alle partijen erkennen gezamenlijk probleem en willen meewerken aan een oplossing

In het gesprek werd snel duidelijk dat alle partijen de huidige omissie in aanleveren zeer onwenselijk vinden en dat alle partijen dit zo snel mogelijk opgelost willen hebben. Ook werd duidelijk dat een oplossing niet eenvoudig is. Er was begrip dat wijzigingen in de methodiek leiden tot meerkosten en dat deze op een bepaalde manier gedekt dienen te worden. Een van de softwareleveranciers heeft de kosten reeds doorbelast, waar een deel van de verloskundigen wel heeft betaald en een deel niet. Dit betekent dat bij deze softwareleverancier een onevenredig deel van de verloskundigen de extra kosten heeft gedragen. Twee van de drie leveranciers hebben nog geen kosten door kunnen belasten. Die investeringskosten zijn nog niet in zijn geheel gedekt.

Gezamenlijk werd geconstateerd dat de ICT-kosten voor een reëel deel opgenomen moeten zijn in het verloskundige tarief. Dit reële bedrag zou kostendekkend moeten zijn voor zowel de borging van het huidige systeem als de doorontwikkeling ervan. De softwareleveranciers geven aan dat wanneer dit goed is geregeld, aanlevering over voorgaande jaren snel mogelijk is. 

Discrepanties ingevoerde data en spiegelinformatie 

Los van de kosten geven verloskundigen aan dat er verschillen zijn tussen de door hen ingevoerde data en de uiteindelijke spiegeldata. Om dit beter in kaart te brengen heeft de KNOV samen met Perined, het gehele traject van aanleveren, verwerking tot terugkoppeling aan de verloskundige geanalyseerd onder de noemer Project Datakwaliteit. Hieruit bleek dat er op verschillende momenten en bij verschillende partners in de keten kwetsbaarheden zijn waar te nemen die mogelijk tot dataverlies leiden. 

Inmiddels heeft dit kwaliteitsproject al tot diverse verbeteringen in de datakwaliteit geleid. Onder andere een invoerstappenplan (hoe je de data invoert) voor verloskundigen en verbeteringen op itemniveau aan de kant van Perined. Een paar laatste knelpunten kon in de huidige programmatuur niet direct opgelost worden en zal verholpen worden in het eerste kwartaal van 2025. 

De softwareleveranciers zijn voor de wijzigingen aan de ‘invoerkant’ terughoudend, vanwege de extra investeringen die dit met zich meebrengt in de al bestaande complexe situatie ten aanzien van de kosten. Zodra er meer zekerheid is over de kostendekking van zowel de borging als het toekomstbestendig maken van de systemen zijn de leveranciers van harte bereid om aan de aandachtspunten te werken.

Vervolg

  • De KNOV onderzoekt of er bij (stelsel)partijen ruimte is om te komen tot een financiële oplossing zodat de data-aanlevering van 2022-2025 (alsnog) aangeleverd kunnen worden. 
  • Dit overleg wordt een periodiek overleg om gezamenlijk verloskundigen meer te ondersteunen. 
  • De bredere vraagstukken met betrekking tot nieuwe ontwikkelingen, waaronder een goede overgang van VIPP Babyconnect naar een functionele DIG (Duurzaam Informatiestelsel Geboortezorg), en hoe we toekomstig met elkaar daar invulling aangeven, brengt de KNOV in binnen het houdersoverleg van de DIG. Perined geeft aan hier eventueel een pioniersrol te willen vervullen, uiteraard afhankelijk van de inpasbaarheid met de ontwikkelingen aan de landelijke tafel.

Alle partijen kijken terug op een goed overleg. Tegelijkertijd blijft het zoeken naar een oplossing voor de concrete problemen die nu spelen. We hopen bij het vinden van de oplossing op de welwillendheid van alle andere partijen, ook van hen die niet bij het overleg aanwezig waren zoals de NZa en Zorgverzekeraars Nederland.