Nieuwsbericht

11 oktober 2018

Zilveren Kruis heeft half augustus het contract 2019 aangeboden aan verloskundigen. In de afgelopen periode heeft de KNOV diverse vragen en opmerkingen ontvangen over met name de eis van Zilveren Kruis over het voldoen aan niveau 4 van de CPZ-ladder en over het echoregister van de KNOV. Zilveren Kruis heeft daarnaast recent aanvullend beleid gepubliceerd over inzet van het max-max-tarief gepubliceerd, dat zich volledig toespitst op een VSV-brede aanpak en ontwikkeling richting integrale bekostiging. Over deze punten zal het VOZ op 15 oktober a.s. (nogmaals) met Zilveren Kruis in overleg treden.

We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen. De uiterlijke termijn om het contract van Zilveren Kruis al dan niet te accepteren ligt op 31 oktober a.s.

Niveau 4 CPZ-ladder

In de besprekingen in het VOZ met Zilveren Kruis over de kwalitatieve voorwaarden van het contract is al aangegeven dat met de vaststelling van het implementatieplan van de Zorgstandaard deze eis zou moeten komen te vervallen en dat niet ieder VSV (volledig) aan deze eisen kan voldoen. De CPZ-ladder is inmiddels aangepast opgenomen in de VSV-spiegel, waarmee verwijzing naar de CPZ-ladder niet logisch is. Ook is de CPZ-ladder nooit bedoeld om onderscheid te maken in de kwaliteit van de geboortezorg; het ene niveau is niet beter dan het andere. Daarnaast kunnen verloskundigen niet worden afgerekend op een resultaatsverplichting waarbij men ook afhankelijk is van andere partijen binnen het VSV. Het VOZ is ten slotte van mening dat het niet aan Zilveren Kruis is om toe te zien op de implementatie van de Zorgstandaard. Dat is aan de IGJ.

Zilveren Kruis heeft in een aanvullende brief aan praktijken laten weten dat wanneer het VSV waarin de verloskundige participeert niet aan niveau 4 voldoet ze dan toch 'ja' in de vragenlijst kunnen antwoorden en er dan een plan van aanpak ingediend dient te worden. Daarmee wordt de contractering van verloskundigen volledig afhankelijk gemaakt van de ontwikkelingen binnen het VSV waarbinnen vele andere partijen participeren en dwingt Zilveren Kruis partijen richting IGO's. Dat kan volgens het IVOZ niet de bedoeling zijn.

Echoregister

Zilveren Kruis heeft ervoor gekozen om in haar voorwaarden op te nemen dat inschrijving in het BEN- of een door ZN-aangewezen echoregister noodzakelijk is. Het IVOZ onderschrijft de noodzaak van het borgen van de kwaliteit van echo's. De vrouw moet, ongeacht waar ze de echo ontvangt, ervan uit kunnen gaan dat er goede kwaliteit geleverd wordt. Insteek is dan ook dat er gekomen wordt tot gezamenlijke kwaliteitseisen met de BEN en de NVOG. Dat is ook de reden dat de KNOV werkt aan kwaliteitseisen zodat het huidige echoregister (diplomaregister) wordt omgezet naar een kwaliteitsregister dat wetenschappelijk onderbouwd de bekwaamheid aantoont. Zilveren Kruis noemt in haar overeenkomst echter alleen het BEN-register en een door ZN goedgekeurd register. Het IVOZ is van mening dat hier ook het KNOV-register expliciet in opgenomen dient te worden.

Max-max-tarieven

Het is positief dat Zilveren Kruis de inzet van het max-max-tarief beschikbaar maakt. De wijze waarop zet het VOZ echter grote vraagtekens bij. Omdat deze mogelijkheid door de NZa pas laat bekend werd gemaakt, heeft overleg hierover in het VOZ met Zilveren Kruis nog niet plaats gevonden. Het concept beleid voor de inzet van het max-max-tarief is wel schriftelijk aan het VOZ voorgelegd. In de reactie daarop heeft het VOZ laten weten dat het streven van Zilveren Kruis om de zorg zoveel als mogelijk dicht bij de cliënt op een doelmatige manier aan te bieden, wordt onderschreven. De wijze waarop dit mogelijk wordt gemaakt, lijkt echter praktisch zo goed als onmogelijk. Met name de verplichting om dit met het volledige VSV aan te vragen en de verplichting om richting IB te ontwikkelen, zijn wat het IVOZ betreft grote struikelpunten. Het VOZ gaat met Zilveren Kruis in overleg om te bekijken hoe de max-max tarieven wel volgens de gedeelde doelstellingen kunnen worden ingezet.