Nieuwsbericht

29 augustus 2024

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) meldt dat het onderzoek naar de zelfstandige registratiebevoegdheid van klinisch verloskundigen in een vergevorderd stadium is. Het betreft hier de mogelijkheid van het aansluiten van de registratiebevoegdheden op de zelfstandige behandelbevoegdheden voor de klinisch verloskundigen op grond van de wet BIG en het Besluit Opleidingseisen en deskundigheidsgebied klinisch verloskundige. De voorgenomen wijziging in de regelgeving zou mogelijk ingaan per 1 januari 2026.


De NZa onderzoekt hoe registratiemogelijkheden beter kunnen aansluiten bij de praktijk. In het kader daarvan kijken ze onder meer naar wat de mogelijkheden zijn van registratiebevoegdheden in de dbc-systematiek voor klinisch verloskundigen. 

Passende inzet van mensen en middelen

De NZa is erop gericht om met de bekostiging een passende inzet van mensen en middelen te stimuleren en onderzoekt daarom welke belemmeringen ervaren worden. En wat er nodig is om te zorgen dat de registratie beter aansluit bij de zorgpraktijk. De dbc-systematiek gaat nu bijvoorbeeld uit van de poortspecialist of beroepsbeoefenaar die de poortfunctie uitvoert. De vraag is of dat nog past bij de huidige praktijk. De NZa bekijkt vervolgens de positieve en negatieve effecten van mogelijke oplossingen en alternatieven. 

Verstevigen professionele autonomie

Klinisch verloskundigen begeleiden ongeveer 75% van de bevallingen in ziekenhuizen. Dat is veel meer dan vroeger. Toch blijft hun positie, zeggenschap en waardering in de ziekenhuizen achter. Dit past niet langer bij de verantwoordelijkheid en werkzaamheden die zij doen. “Wij zetten ons daarom in om de professionele autonomie van de klinisch verloskundigen te verstevigen”, zegt KNOV-bestuurder Maaike van Rijn. “Daarnaast zorgt het niet zelfstandig kunnen registreren van zorg voor dubbel werk, administratieve lasten en leidt het soms ook tot niet-declarabele zorg. We zijn dan ook blij dat dit mogelijk verandert en kijken uit naar de update in december met meer specifieke informatie over de voorgenomen wijzigingen”. 

Ook interessant