Nieuwsbericht

11 oktober 2024

Het is bekend dat er grote regionale variatie is in Nederland ten aanzien van het aantal bevallingen dat ingeleid wordt. Onderzoekers van de afdeling Midwifery Science van de Academie Verloskunde Maastricht (AV-M) onderzochten of de vertaling van landelijke richtlijnen naar regionale protocollen in Verloskundige Samenwerkings Verbanden (VSVs) mogelijk bijdraagt aan het ontstaan van deze variatie.
 

Met een systematische documentenanalyse hebben de onderzoekers vier landelijke richtlijnen en regionale protocollen van zes verschillende VSVs (n=18) geanalyseerd.

Ze vonden een grote variatie tussen regionale protocollen, waardoor regionale protocollen mogelijk bijdragen aan de huidige praktijkvariatie in inleiden van de bevalling. Het vertalen van nationale richtlijnen naar regionale protocollen mist systematiek en aanbevelingen uit landelijke richtlijnen komen vaak niet overeen met aanbevelingen uit regionale protocollen. Een deel van de VSV’s neemt de landelijke aanbevelingen over, maar andere VSV’s ontwikkelden hun eigen aanbevelingen of bekeken per onderwerp of ze de landelijke richtlijn volgen of zelf aanbevelingen ontwikkelden. VSV’s beschreven extra risicofactoren, zorgopties en specifieke afkapwaardes wanneer zij eigen aanbevelingen ontwikkelden. Deze aanvullingen gaven soms minder en soms meer indicaties voor inleiding van de bevalling.

Conclusie

Aanbevelingen in regionale protocollen moeten gebaseerd zijn op de wetenschappelijk onderbouwde aanbevelingen uit landelijke richtlijnen en ruimte geven voor contextuele factoren, aldus de onderzoekers. Hierdoor kunnen zorgverleners de zorg beter afstemmen op de wensen van de client en kan ongewenste praktijkvariatie verminderd worden. Daarom is het belangrijk dat VSV’s worden ondersteund in de ontwikkeling van regionale protocollen die aansluiten bij landelijke richtlijnen.

Meer weten over dit onderzoek en de resultaten? Lees hier het artikel:

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0311032

 

Scholarship KNOV

Dit artikel is onderdeel van het proefschrift van Lianne Zondag-McDermott: Persoonlijke en professionele factoren die verloskundigen beïnvloeden in het doen van verloskundige interventies dat mede is bekostigd door de Scholarship die Lianne in 2023 ontving van de KNOV.

Lees ook het eerdere artikel uit Liannes proefschrift: